В помощ на Украйна – кампании и инициативи

23.03.2022 | Актуално, Новини

*See below for the English translation

За да бъде в полза на социалноотговорните компании, фондациите-дарители и гражданите, съпричастни към хуманитарната криза в Украйна, екипът на Български дарителски форум събира и актуализира информация за кампании и инициативи, насочени както към подкрепа на нуждаещите се в страната граждани, така и на пристигащите у нас бежанци.

Организации и кампании в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна:

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ КЪМ 28.03.2022 

BCause  и сдружение „Мати Украйна“  – кампанията набира средства за хранителни пакети, дезинфектанти, хигиенни материали, термо одеяла, противовирусни средства, марли, бинтове, медицински раници и много други, от които се нуждаят пострадалите деца и възрастни украински граждани, които днес не могат да ходят на работа и да живеят в домовете си. Кампанията е активна за дарения онлайн, както и с SMS на 17 777 с текст: DMS MATI UKRAINA.

Фондация „Светът на Мария“ – осигурява специализирана подкрепа на семействата на бежанци от Украйна, сред които има хора с интелектуални затруднения като предлага възможност тези хора да бъдат включени в дейностите на Дневен център #Светове. Фондацията може да предложи и работа на бежанец от Украйна, който има интерес и мотивация да се развива в областта на подкрепата на хора с интелектуални затруднения.

УНИЦЕФ започва кампания за набиране на финансови средства за децата и семействата, засегнати от конфликта.

Карин дом и Украинският културен дом във Варна – кампанията е в подкрепа на деца и семейства от Украйна ( памперси; адаптирани млека, каши, пюрета; бутилирана вода; мокри кърпи), както и за дрехи ( дамски и детски зимни якета; завивки).

БЧК –обявява кампания за набиране на финансови и материални дарения за пострадалите от кризата.

Каритас България набира финансови средства за подкрепа на засегнатите от войната в Украйна. Кампанията е активна за дарения онлайн, както и с SMS на 17 777 с текст: DMS ZA UKRAINA.

Български хелзинкски комитет набира финансови средства за осигуряване на правна помощ, превод на материали за правата на влизащите украинци в България. Кампанията е активна за дарения онлайн, както и с SMS на 17 777 с текст: DMS PRAVA.

Националната мрежа за децата (НМД)  насочва всички набрани месечни дарителски средства в помощ на децата в Украйна към две украински организации “Партньорство за всяко дете” и Женски консорциум на Украйна, а те ще ги използват според конкретните нужди на децата в Украйна

Фондация „Мисия Криле“ – стартира кампания за финансова, социална и здравна подкрепа, психологическа помощ, хигиенни материали и дрехи. Организацията вече подпомага украински граждани за транспортиране от границата, осигуряване на жилища, правна помощ и материална подкрепа.

Център на бесарабските българи в България има спешна нужда от дрехи, медикаменти, превързочни материали, доброволческа подкрепа.

Национална Асоциация на Доброволците в Република България  търси дарителска подкрепа за хуманитарна помощ на бежанци от Украйна и обезпечаване работата на хората, които работят на терен с тях(част от тях са студенти от Украйна, които не могат да получават средства от родителите си заради войната).

КОНКОРДИЯ България разширява капацитета на легловата си база и изразява готовност за осигуряване на подслон на деца и семейства в Социален и младежки център „Св. Константин“, намиращ се на ул. „Павлина Унуфриева“ 4, в гр. София.

Български фонд за жените разкрива Спешен фонд в подкрепа на жените и децата, пострадали от войната в Украйна. Средствата ще бъдат разпределени както към пострадали, намиращи се в Украйна, така и към жените и децата, които пристигат в България.

Център за детско развитие „Малки чудеса“ и Фондация “Нашите недоносени деца” започват кампания за подкрепа на семейства, които пристигат от Украйна. Те ще работят като пункт за събиране на дарения, които ще бъдат изпращани в БЧК София, а след това и към нуждаещите се. Може да ги намерите на адрес: гр. София, ул. Майор Димитър Думбалаков 38, ет.5, Център за детско развитие “Малки чудеса”.

BG4UA.COM  е платформа на доброволци, членове на IT общността в България, предприемачи и приятели на Украйна, които подкрепят пострадалите от войната в опита им да напуснат Украйна или бежанци, които искат да останат в България. Предлагат различни опции за желаещите да помогнат.

Фондация „За Доброто“, заедно с асоциация „Отворени врати за Украйна“, изгражда детски център в предоставено от SoftUni Digital пространство в София. В него ще се предлага целодневна грижа за пристигнали от Украйна деца и координация на доболнична и болнична помощ за нуждаещи се.

JobTiger създаде филтър за търсене на обяви „подходящи за бежанци“. Функцията има за цел да свърже всички работодатели, които имат отворени позиции, подходящи за бежанци и търсещите работа на територията на страната. Всеки работодател може да публикува безплатна обява.

Фондация „Искам бебе“ осигурява безплатни прегледи за бременни жени от Украйна в партньорство с акушер-гинеколози от Велико Търново. В същата кауза фондацията има и подкрепата на Център по майчино-феталната медицина в Пловдив. Центърът, освен прегледи, ще поеме и високоспециализирани изследвания: скрининг в 1-ви триместър, фетална морфология и късна фетална морфология.

Фондация „За Нашите Деца“ обявява кампания за подкрепа на 1400 деца, настанени в приемни семейства и семейства на близки и роднини, които към настоящия момент все още са на територията на Украйна. Партньор е фондация Partnership for Every Child Ukraine, а набраните средства ще бъдат използвани за осигуряване на храна и чиста вода, основни хуманитарни, санитарни и здравни помощи.

Фондация “Нашите недоносени деца” и Център за детско развитие “Малки чудеса” събират дарения за всички семейства, които пристигат в страната ни от Украйна.

Фондация „Предай нататък“ обявява кампания за набиране на средства, които ще бъдат използвани за закупуване на лекарства, бебешки храни и памперси. Всичко ще бъде транспортирано до границата на Украйна с Румъния и ще бъде предадено на местна неправителствена организация или официално лице.

Фондация „За Доброто“ стартира фондонабирателна кампания. Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на консумативи, храна, лекарства, настаняване, вещи и услуги, които осигуряват нормалния престой на украинските бежанци у нас и на нуждаещи се на територията на Украйна.

Българско дружество за защита на птиците  започва кампания за набиране на средства в помощ на Националния природен парк „Тузловски лимани“ в Украйна. Целта е осигуряване на средства за вещи от първа необходимост, медикаменти и оборудване.

Фондация „Гората.бг“ създава „Прегръдки от България“ – център за подкрепа и настаняване на майки с деца, бягащи от войната в Украйна. Освен финансова подкрепа, се търсят материални дарения (по списък) и доброволци.

Сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“, съвместно с Община Ловеч, стартират кампания за подкрепа на мирни граждани, бягащи от войната в Украйна. Желаещите да подкрепят кампанията могат да пишат на: gb.vb1711722653a@hce1711722653vol_p1711722653oc1711722653 (тел: 0876 55 25 72).

Аварийно Спасяване Пловдив набира средства за обезпечаване на логистиката на пристигащите бежанци, както и за съдействие при регистрация, осигуряване на документи, медицинска помощ, закупуване на лекарства и стоки от първа необходимост.

Фондация „Америка за България“, съвместно със свои партньори, създаде Портал за спешна подкрепа „Заедно с Украйна“. В него има актуална информация за възможности за транспорт, настаняване, работа, образование и друг вид подкрепа, насочена към пострадалите от войната украински граждани, потърсили закрила в България.

Съвет на жените бежанки в България организира кампания за набиране на средства и хуманитарна помощ (хигиенни материали от първа необходимост, топли дрехи, домашен текстил, домакински съдове и посуда). С дарените средства ще бъдат закупени хранителни ваучери. Организацията разполага и с център за предоставяне на хуманитарна помощ, като предлага и социално консултиране, информиране и насочване.

Българска хранителна банка организира кампания „Килограм Доброта“ на 26 и 27 март за събиране на трайни хранителни продукти в търговски обекти на Метро България, с които ще бъдат подкрепени нуждаещи се украински граждани.

Каритас Русе разкрива Хуманитарен център „Каритас“ в помощ на украинските бежанци и търси дарителска подкрепа под формата на материални и финансови дарения. В него украинските граждани ще получат трайни хранителни продукти, хигиенни материали, детски консумативи, основни медикаменти, спално бельо и завивки. Също така ще бъдат информирани относно възможности за настаняване, свободни работни места и транспорт.

Сдружение ЕЛА търси спешно средства, материали и доброволен труд, за да оборудва център и подслони деца и семейства от Украйна.

Фондация „Четири лапи“,  заедно с местни партньори, организира кампания за финансови средства, които ще бъдат използвани за осигуряване на храна и други консумативи, нужни на приютите за животни на територията на Украйна.

Фондация BCause и банка ДСК започват дарителска кампания в помощ на бежанците, потърсили спасение в България, и на пострадалите от войната в Украйна. Фондацията ще разпределя помощта в координация с българските и украински благотворителни организации, които работят на терен в двете държави.

Сдружение „Гаврош“ стартира кампания за материални дарения (хранителни продукти, хигиенни материали, учебни пособия) в подкрепа на Центъра за съдействие на бежанци във Варна.

Кауфланд България и Български Червен кръст стартират съвместна дарителска кампания под мотото “ДАРИ в подкрепа на пострадалите от конфликта в Украйна”. Събраната сума ще бъде използвана за оказване на хуманитарна помощ чрез Украинския Червен кръст. До 08.04.2022 включително във всички 61 хипермаркета в страната ще бъдат разположени дарителски кутии. В тях клиентите на търговската верига ще могат да даряват за украйнската кауза.

**************

The Bulgarian Donors Forum is collecting and updating information about campaigns and initiatives undertaken by legitimate civil society organizations. Our aim is to support socially responsible companies, donor foundations and citizens involved in the humanitarian crisis in Ukraine, as well as to support citizens in need in Ukraine and refugees arriving in Bulgaria.

Organizations and campaigns in support of Ukraine’s war victims:

UP-TO-DATE INFORMATION AS OF 15.03.2022

BCause  and the “Mati Ukraina” Association – the campaign is raising funds for food packages, disinfectants, hygiene materials, thermal blankets, antiviral medication, gauze, bandages, medical backpacks and many other things needed by injured children and elderly Ukrainian citizens unable to work and live in their homes. The campaign is active for donations online, as well as by SMS on 17 777 with text: DMS MATI UKRAINA.

„Maria’s World“ Foundation – provides specialised support to families of refugees from Ukraine. Among them are people with intellectual disabilities and they are offering support to integrate them into the activities of the #Worlds Day Centre. The Foundation is also prepared to offer work to a refugee from Ukraine who is interested and motivated to develop in the field of offering support for people with intellectual disabilities.

UNICEF – a fundraising campaign for children and families affected by the conflict.

Karin Home and the Ukrainian Cultural Home in Varna – the campaign supports children and families from Ukraine (pampers; adapted milk, porridge, purees; bottled water, wet wipes), as well as clothes (women’s and children’s winter jackets; duvets).

The Bulgarian Red Cross – campaign to raise financial and material donations for the victims of the crisis.

Caritas Bulgaria – raises funds to provide support of people, affected by the war in Ukraine. The campaign is active for donations online, as well as by SMS on 17 777 with text: DMS ZA UKRAINA.

Bulgarian Helsinki Committee – raises funds to provide legal assistance, and translation of materials on the rights of Ukrainians entering Bulgaria. The campaign is active for donations online, as well as by SMS on 17 777 with text: DMS PRAVA.

The National Network for Children – the campaign sends all monthly donations raised to help children in Ukraine. The fund supports two Ukrainian organizations “Partnership for Every Child” and the Women’s Consortium of Ukraine who use donations according to the specific needs of children in Ukraine.

Wings Mission Foundation – is launching a campaign to provide financial, social and health support, psychological assistance, hygiene materials and clothing. The organization is already assisting Ukrainian citizens in transporting from the border, providing housing, legal assistance and material support.

Centre for Bessarabian Bulgarians in Bulgaria – campaign for clothes, medicines, dressing materials, as well as looking for volunteers to sort donations.

National Association of Volunteers in the Republic of Bulgaria – is looking for Ukrainian and Russian speaking doctors to perform examinations and provide preventive treatment for refugees in the regions of their practices. They are also recruiting non-medical personnel ready to help with various activities for other organizations in the country. The association supports students studying here whose parents are in Ukraine and cannot support them. They provide them with packages of basic goods and products, and then with small amounts of money.

CONCORDIA Bulgaria is offering its accommodation facilities and is willing to provide shelter for children and families in the Social and Youth Center „St. Konstantin“, located at 4 Pavlina Unufrieva Str. in Sofia.

The Bulgarian Fund for Women is setting up an Emergency Fund to support women and children who have suffered from the war in Ukraine. The funds will be distributed both to victims located in Ukraine and to women and children arriving in Bulgaria.

The “Little Miracles” Child Development Centre  and “Our Premature Children” Foundation are launching a campaign to support families arriving from Ukraine. They will be operating as a collection point for donations to be sent to BRC Sofia and then to those in need. You can find them at: Sofia, Major Dimitar Dumbalakov 38, fl.5, „Little Miracles“ Centre for Child Development.

BG4UA.COM  – a platform of over 200 people, – volunteers, members of the IT community in Bulgaria, entrepreneurs and friends of Ukraine who are supporting the victims of the war in their attempts to leave Ukraine or refugees who want to stay in Bulgaria. They offer a range of options for those willing to help.

The “Prof. Dr. Zhelyazko Hristov” charitable fund is joining the campaign of the Bulgarian Red Cross. Members of the Trade Union Syndicate will be able to make material donations at all the regional councils of the Confederation of Trade Unions in Bulgaria.

The „For Good Foundation“ together with the “Open Doors for Ukraine” Association, is building a children’s centre in a space provided by SoftUni Digital in Sofia. It will offer all-day care for children arriving from Ukraine and coordination for pre-hospital and hospital care for those in need.

JobTiger has created a filter to search for “refugee-friendly” listings. The function aims to connect all employers who have open positions suitable for refugees and jobseekers in the country. All employers can publish a free ad.

For Our Children Foundation launch a campaign to support 1,400 children placed with foster families and families of relatives who are currently still in Ukraine and cannot escape the war. With the leadership of the Partnership for Every Child Ukraine, these children will receive food and clean water, humanitarian support, social and health care.

The information is currently available (15 March 2022) and will be updated with new campaigns and support opportunities for victims.