БДФ и БТА сключиха договор за партньорство за отразяване на дарителски новини

21.02.2022 | Актуално, Новини

Днес, 21 февруари, се подписа договор за партньорство между Българската телеграфна агенция /БТА/ и Българския дарителски форум /БДФ/. БТА стана стратегически медиен партньор на БДФ в мисията му да развива дарителството в България.

Споразумението между агенцията и Форума дава възможност новини от членовете на БДФ да намират място в информационния поток на БТА. Така фондации и компании от мрежата на Форума ще имат осигурено ново, легитимно и с високо доверие пространство за актуални и променящи средата дарителски проекти и инициативи.

Все още повечето медии в България рядко споменават имената на компании – дарители. Фондациите, от своя страна, също не могат да отдадат признание на бизнеса, който ги подкрепя. В резултат на това много дарителски проекти, програми и дейности не намират път към медиите и остават анонимни, а обществото няма пълната и обективна информация кой стои зад конкретна инициатива. Това ощетява както компаниите и фондациите, така и аудиторията, която не може да формира обективна гледна точка върху дарителството в страната.

„БДФ вярва, че обществото има нужда да чува за каузи, които са намерили своите  дарители – смята Цецка Караджова, председател на УС на БДФ и основател на фондация „Светът на Мария“- Споразумението, което сега се подписва, дава шанс дарителските жестове да намират повече публичност“.

За Красимира Величкова, директор на БДФ, „Партньорството с БТА е прекрачен Рубикон, изключителен шанс да знаем кой стои зад дарителските инициативи, защото най-важната институция в страната, свързана със създаване на новини, застава зад идеята, че отразяването на имената на дарителите е важна тема“.

Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, изрази надежда, че „тази нова политика ще бъде подета от останалите медии и ще говорим за бизнеса с имената на компаниите“.