Над 101 милиона лева са дарени в България през 2017 година

04.10.2018 | Актуално, Анализи, Новини

Малко над 101 милиона лева са дарени в България през 2017 г. от индивидуални дарители, компании и фондации. Това са данните от годишния анализ на Български дарителски форум, представен днес, 5-ти октомври, в рамките на Седмицата на фондациите и дарителите в България.

Ръстът в сравнение с предходната 2016 г. е малко над 5 млн. лв. Най-много средства през 2017 г. са дарили фондациите – 53,8 млн. лв., следвани от  компаниите с 38,3 млн. лв. И компании, и фондации на първо място даряват за проекти, свързани с образование и наука, и детско и младежко развитие – общо над 54 млн. лв.

Повече са дарявали и хората през 2017 г. (8,9 млн. лв.). Предпочитаните от тях каузи са здравни и социални. Активизиране на индивидуалното дарителство се наблюдава и при случаи на бедствия и аварии. Леко повишение (с 2%) спрямо 2016 г. има в броя на гражданите, дарили средства за опазване на околна среда.

Хората даряват основно пари и предимно инцидентно. Водещите мотиви за даряване са личното отношение и желанието за помагане макaр и с малки суми. Най-предпочитаният начин за даряване от хората е чрез дарителски SMS.

За последните 5 години (2013 – 2017) се наблюдават следните основни тенденции в дарителството:

•  Сравнително запазване на средствата, дарени от фондации;

•  Ръст от 12% при дарителските инвестиции от компании спрямо 2016 г. Погледнато за 5 годишен период обаче се отчита тенденция на спад.

•  Плавно увеличение на дарените средства от индивидуалните дарители, които през 2013 г. са формирали едва 5% от общите дарения, докато през 2017 г. делът им е 9%.

Законодателната рамка в страната, имаща пряко отношение към развитие на дарителството за последната година, няма определящо влияние по отношение на решенията дали да бъде направен дарителски акт.

 

Анализът на дарителството през 2017 г. на БДФ се основава на данни от национална агенция за приходите и проучвания на „Алфа Рисърч“ и „Intelday Solutions“ по поръчка на БДФ. Документът отразява и резултатите от допитване сред общността на дарителите в страната. Анализът е изготвен с подкрепата на фондации „Америка за България“ и „Чарлз Стюърт Мот“.

 

Към пълния текст: Анализ на дарителството в България през 2017 година

или основни факти и изводи в резюме

Giving Practices in Bulgaria in 2017 EN version