Subject: Мониторинг институции: 16 - 23 януари 2020 г.
From: =?utf-8?Q?Bulgarian=20Donors=27=20Forum?= <tbakardzhieva@dfbulgaria.org>
Date: 23.1.2020 г., 14:44
To: <tbakardzhieva@dfbulgaria.org>

Мониторинг институции: 16 - 23 януари 2020 г.
16 - 23 януари 2020 г.

Седмичният мониторинг обхваща преглед на внесени в Народното събрание законопроекти, проекти на нормативни документи, публикувани за обществено обсъждане, както и проведени заседания на обществени съвети, експертни и други междуведомствени групи. Предлагаме ви обобщени акценти от мониторинговия доклад: 
Законопроекти, внесени в Народното събрание
1. Обсъждане на Закона за съдебната власт, внесен между първо и второ четене
Началото на парламентарния сезон започва с обсъждане в Правна комисия на промените в ЗСВ преди второ четене. Може да бъде намерено Становището на ВСС тук. Сред по-важните предложения, които засягат пряко основни права и свободи:
  • Предложение на нар. пр. Волен Сидеров, Павел Шопов, Явор Нотев и Станислав Станилов: Създава се нов § 40 а:; В чл. 217 от законопроекта се правят следните изменения: (1) В ал. 1: Съдиите, прокурорите и следователите не могат да образуват и да членуват в професионални и неправителствени организации. (2) Ал. 2: отпада. (3) Следващите алинеи стават съответно 2, 3 и 4. 
  • Предложение на нар. пр. Валери Симеонов, Искрен Веселинов и Христиан Митев: Създава се нов §  В чл. 217 се създава нова ал. 3:(3) Източници на имуществото на организациите по ал. 1 могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма." 2. Досегашните ал. 3, 4 и 5 стават съответно ал. 4, 5
Разпоредбите засягат самото право на сдружаване, като се препятства по конституционно недопустим начин възможността за членство и учредяване, както в професионални организации, така и изобщо в неправителствени организации. Ограниченията не отговарят на стандарта, заложен в чл. 11, т. 2 ЕКПЧ, както и в предвидените в чл. 44, ал. 2 от Конституцията основания.
По отношение на финансирането следва да се посочи, че според Препоръката на Съвета на Европа за правния статут на неправителствените организации в Европа и според становище на Венецианската комисия във връзка с идентични ограничения на финансиране в Унгария (срещу която е започната наказателна процедура от Европейската комисия, заради тях), ограничаването на източниците на финансиране засягат самото право на сдружаване. Докато чуждите финансови потоци могат да повдигнат обосновани притеснения и въпроси, финансирането трябва да бъде ограничено на точно определени и изчерпателно изброени в закона основания, а не общо и не на основата на професионален признак. В този смисъл е и Докладът за финансирането на сдружения, приет от Венецианската комисия през 2019 г.
Наред с това, направеното предложение е притеснително и от гледна точка на излязлото миналата седмица становище на Генералния адвокат M. CAMPOS SÁNCHEZ-BORDONA по дело C-78/18 Европейската комисия срещу Унгария във връзка с прозрачност при сдружаванетоНай-вероятно, решението на СЕС ще вземе предвид становището. Според Генералния адвокат задължението, вменено със закон към ЮЛНЦ да обявяват на сайтовете си, че са „получатели на средства отвън“ и да декларират получено финансиране на 1500 евро на публична онлайн платформа, нарушава свободата на сдружаване. Наред с това, изискванията за оповестяване по отношение на даренията, получени от чужбина, може да имат възпиращ ефект за намеренията на потенциалните дарители и от това да последва намаляване на вноските им в организациите. Колкото и малък да е този ефект, той може да се окаже значителен за финансите на организациите на гражданското общество, които обикновено се издържат благодарение на вноските на своите членове и симпатизанти (някои от тези организации дори имат принципната позиция да не приемат каквото и да е публично финансиране, за да запазят независимостта си).

2. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта
 
Законопроектът предвижда забрана за организиране на хазартни игри, включително разпространението на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци, както и плащането на печалби за хазартни игри, от лица или в обекти или вериги от обекти без съответния лиценз, издаден от Държавната комисия за хазарта, без да е получено удостоверение, издадено от председателя на Държавната комисия по хазарт. Наред с това, лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, могат да се организират само от Държавно предпиятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.
По-важни актове, качени на сайта за обществени консултации
1. Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ППЗМИП)  - срок до 17 февруари 2020 г. - прецизират се и се допълват някои разпоредби за бизнеса и съсловни организации (адвокати, нотариуси) за подаване на заявления за мерки срещу изпиране на пари до ДАНС.

2. Проект на „Актуализация на Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г.
Концепцията представя обвързването на приоритетите на оперативната програма за развитие на регионите за следващия програмен период 2021-2027 г. с документите за стратегическо регионално развитие и пространствено планиране. Актуализираната концепция дава визия за развитието през следващите години,като определя основните приоритети на политиката за пространствено развитие и целевите територии за подкрепа и ще послужи като основа за планирането и програмирането на периода след 2020 година.
Решения на Министерски съвет
От 16 януари 2020 г.

1. Създава се Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Бургас

Министерският съвет прие Постановление за създаване на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания – Бургас, с което ще се създадат условия за предоставяне на комплексни здравни услуги за децата с увреждания и техните семейства. Основната цел е да се подобри здравният статус на децата като се гарантира достъпа им до всички необходими медицински грижи и социални услуги. Такъв тип иновативно лечебно заведение ще осигури подкрепа на семействата за превенция на изоставянето на деца с увреждания.

2. Постановление за одобряване на промени по бюдже­та на Министерството на регионалното развитие и благо­устройството за 2020 г. във връзка с учредяване на еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие в капи­тала „Български вик холдинг” ЕАД – София и проект на разпореж­дане за учредяване на еднолично акционерно холдингово дружество в държавно участие в капитала „Български вик хол­динг” ЕАД – София.

От 23 януари 2020 г.

1. Министерки съвет взе решение за признаване на сдръжение "Национален алианс за социална отговорност" за национално представителна организация.


Български дарителски форум обединява големи фондации и социалноотговорни компании в България,
които даряват ресурси и така променят средата, в която живеем.
Седмичният мониторинг на проекти на нормативни документи и работата на институции
по темите дарителство, доброволчество и гражданско участие е финансово подкрепен по проект "Дарителство за промяна" от:




Проектът „Дарителство за промяна“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 105 000 EUR, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект „Дарителство за промяна“ е изграждане на капацитет на гражданските организации за нови и устойчиви партньорства с бизнеса и институциите. Подходът адресира дарителството като форма на взаимодействие и споделяне на ценности, принципи и отговорност за постигане на желана промяна.

Мониторинговият доклад е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани Бълграия по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Цялата отговорност за съдържението на документа се носи от БДФ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.   


Получавате това съобщение в качеството си на представители на компании и фондации - членове и наблюдатели на Български дарителски форум.

Our mailing address is:
Bulgarian Donors' Forum
4B, Leonardo Da Vinci Str.
Sofia 1124
Bulgaria

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2020 Bulgarian Donors' Forum, All rights reserved.