Националният конкурс “Млад Благотворител” обяви победителите за 2022 г.Назад

Фондация “Благотворител” обяви победителите в Националния конкурс “Млад Благотворител” за финансиране на благотворителни проекти на ученици от 7 до 12 клас. Проектите са в сферите: Подкрепа за деца/ученици, лишени от родителски грижи или възрастни хора в нужда; Съхраняване на музикалното наследство на България; Екология.

Победителите са избрани от жури в състав: Александър Балабанов – корпоративен обучител и експерт по лидерство, Бистра Георгиева – създател и директор на „Детска Лидерска Академия“, Валерия Чанкова – продуцент в bTV новините, проф. Даниела Тодорова – ректор на Висше транспортно училище “Тодор Каблешков”, Десислава Еленкова – мениджър „Маркетинг и комуникации” на „Застрахователно дружество Евроинс”, Татяна Христова – професионален коуч и обучител на лидери, Красимира Величкова – директор на „Български дарителски форум“.

Финансова подкрепа ще получат следните проекти:

1-во място –  “Мисия Ромбана”, Ямбол /финансиране от 1500 лв./ за съхраняване на една уникална традиция от с. Генерал Инзово (специфична обредност при лазаруване, наречена „Ромбана“).

2-ро място – “Създай-ЕКО-Дари”, Русе /финансиране от 1200 лв./ за инициативи, чрез които да се преодолее изолацията на младите хора, растящи в социални институции в град Русе, чрез повишаване техните знания и умения към опазване на околната среда.

3-то място – “Българските шевици – мост между поколенията”, Бургас /финансиране от 1000 лв./. Проектът цели да провокира интереса на младите хора към българските шевици и символите, скрити в тях, чрез изобразяването им както с традиционни изразни средства – шиене, така и чрез съвременни технологии – аудио разказ с QR кодове „Разкажи ми шевица“.

4-то място – “EcoSmoke”, Варна /финансиране от 800 лв./. Целта на учениците е събиране и рециклиране на фасове чрез позициониране на специални кошчета за този отпадък и организиране на еко информационни кампании.

5-то място – “Съхрани природата – промени града”, Дулово /финансиране от 800 лв./. Целта е създаването на компост за града, в който съгражданите им да събират биоразградим отпадък, с който след време да се наторяват зелените площи. По проекта се предвижда зелесяване на общите градски площи в гр. Дулово.

6-то място – “Тайните пасища на Чичовите конье”, гр. Бухово /финансиране 800 от лв./. Учениците ще спомогнат за съхраняването на историята и музикалната култура в родния си край. Ще бъдат събрани текстове и записи на известни песни и танци, характерни за шопската фолклорна област. Ще бъде създаден документален филм за тяхното проучване на песните, характерни за гр. Бухово, с. Сеславци и кв. Кремиковци.

Обявяването на финалистите можете да гледате ТУК.

Конкурсът “Млад Благотворител” се осъществява с подкрепата и в партньорство с Euroins Bulgaria.

Назад