Фондация „Радостина Константинова“ обяви годишните си наградите за разследваща журналистикаНазад

В конкурса бяха номинирани 25 журналистически материала, публикувани между 1 май 2020 г. и 30 април 2021 г.

Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова“ получи Николай Стайков от Антикорупционния фонд за разследването си “Осемте джуджета”, което разкрива схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи високопоставени представители на прокуратурата.

Второто място е за Миролюба Бенатова  – за разследването й за правителствената болница „Лозенец“, с данни за източане на здравната каса по скъпоструваща пътека за лечение на тромбоза, излъчено в предаването „Алтернативата“ на ТВ1.

Трето място в конкурса спечелиха Даниела Костадинова – кореспондент на БНР в Бургас и Виктория Симеонова от онлайн предаването „Господари на ефира“. Разследването на Даниела Костадинова е за злоупотреби по проект, финансира от ЕС, а това на Даниела Симеонова за злоупотреби от страна на финансова пирамида с парите на хората.

Журито, излъчило наградените, беше в състав: Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова.

И тази година фондацията отпуска едногодишна стипендия на студент по журналистика. Стипендиантът е Михаил Петров Петров, III курс, журналистика, ФЖМК, Софийски университет.

Назад