Фонд „Обединени срещу COVID-19” помогна в близо 300 селища в България

02.06.2020 | Новини

Общо 1 006 475 лв. бяха разпределени сред 112 лечебни заведения, неправителствени организации, общини, читалища, училища, микро и малки фирми

Фонд „Обединени срещу COVID-19” приключи дейността си на 31 май 2020 г., след като помогна на около 700 000 човека в нужда в близо 300 населени места в България. В рамките само на месец и половина бяха събрани, разпределени, а в голямата си част и усвоени 1 006 475 лв., дарени от 44 компании, фондации и физически лица.

Проведоха се два кръга за набиране на проекти за финансиране. Постъпиха 693 кандидатури. Най-много – 303, бяха от неправителствени организации, следвани от 110 общини и 100 читалища. Нужда от финансиране обявиха също 55 болници и 26 други лечебни заведения. Най-активни бяха кандидатите от малки градове.

Бяха одобрени проектите на 112 лечебни заведения, неправителствени организации, общини, читалища, училища, микро и малки фирми с идеи за социална подкрепа на засегнатите от кризата хора. Много от тях предложиха инициативи с регионален обхват, което разшири териториалното покритие на фонда до почти 300 селища в страната.

Финансираните кандидати показаха истински ентусиазъм и мобилизация на силите, впечатляващо добра организация и експедитивност при изпълнението на планираните дейности. Повечето успяха да се справят за няколко седмици и вече отчетоха свършеното. Отделни проекти продължават до есента на тази година.

Отпуснатата максимална сума за един проект е 10 000 лв. С тези пари се осигуряват медицинска апаратура, оборудване и защитни средства, необходими за обслужване на пациенти с коронавирус, а също така  хранителни продукти, лекарства и защитни средства за самотни възрастни хора, болни,  деца, безработни, бедни и други уязвими групи.

Фонд „Обединени срещу COVID-19“ беше създаден на 9 април т.г. по инициатива на Български дарителски форум, фондация „Америка за България“, посолството на САЩ и Американската търговска камара в България, за да подкрепи местни общности в страната, пострадали от кризата с коронавируса. Инициативата спечели доверието на големи и малки дарители с това, че беше отворена към широк кръг от организации, които се борят срещу кризата на различни фронтове, освен това разпредели даренията прозрачно и на конкурсен принцип по обективни критерии. Всичко това гарантира, че дарените пари стигнаха до хората, които наистина се нуждаят от тях.

Фонд „Обединени срещу COVID-19“ приключи дейността си, но хиляди хора от уязвими общности, здравни и социални заведения продължават да се нуждаят от помощ. Те ще разчитат на дарителска подкрепа дълго след кризата, предизвикана от коронавируса. Ето защо желаещите да продължат да са полезни са добре дошли да изберат и подкрепят кауза на дарителската платформа DMS или да се свържат с Български дарителски форум.

Инициаторите на фонд „Обединени срещу COVID-19” благодарят сърдечно на щедрите дарители: Фондацията на „Кока-Кола“, фондация „Америка за България“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, NEPI Rockcastle, фондация „Лъчезар Цоцорков“, ИНГ Банк Н.В., „Прогрес софтуер“, Ситибанк България, „Джонсън & Джонсън България“, УниКредит Булбанк, „Главболгарстрой холдинг“, MSD България, TELUS International Europe, Цецка и Гроздан Караджови, Светозар Георгиев, фондация „Тръст за социална алтернатива“, „ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток 1“, „Парафлоу Комуникейшънс“, „Майлан“, „И Екс Ел сървиз България“, фондация „Благотворител“, AIG Europe S.A. (Bulgaria branch), „Фадата“, Меглена Русенова, клуб „Зелена стъпка“, Росен Иванов, Красимир Ненов, „Тайтън Машинъри България“ и още 16 анонимни индивидуални дарители.

Очаквайте вдъхновяващите истории на подпомогнатите от фонда организации и хора в нужда на сайтовете на инициаторите и техните профили в социалните мрежи.