Конкурс за творческа резиденция в Норич (Великобритания) за български писател/преводач в резиденция

25.07.2017 | Новини

Фондация „Елизабет Костова“ има удоволствието да обяви конкурс, насочен към писатели и преводачи, за участие в мини-резиденция в Норич, Великобритания – творчески град на литературата под егидата на ЮНЕСКО.

Творческият престой ще бъде осъществен съвместно с Писателския център в Норич (Writers’ Centre Norwich), Катедрата по литература, драматургия и творческо писане към Университета на Източна Англия (School of Literature, Drama and Creative Writing at the University of East Anglia) и Британския център по литературен превод към Университета на Източна Англия (British Centre for Literary Translation at the University of East Anglia).

Изисквания към кандидатите:
– Писатели в следните жанрове: роман, къс разказ, поезия;
– Преводачи в посочените жанрове;
– Ако сте писател: – необходимо е да имате поне една книга, издадена на български език, на хартиен носител, публикувана от българско издателство;
– Ако сте преводач: – необходимо е да имате поне един публикуван превод от английски на български и/или от  български на английски език (от издателство, списание и/или електронно периодично издание);
– За писатели и за преводачи: – свободното владеене на английски език е задължително изискване с цел пълноценно участие в резиденцията.

Кандидатстване: – Прочетете инструкциите за писатели и преводачи, описани във формуляра за кандидатстване, публикуван ТУК, попълнете го на английски език и го изпратете със съответните приложения на Симона Илиева, координатор на ФЕК, по ел. поща на: gb.fk1711643299e@ave1711643299ilis1711643299. Моля, въведете като тема на съобщението: „Резиденция в Норич – 2017“.

Краен срок за кандидатстване – 21 август (понеделник) 2017 г., 24:00 ч.

В резултат от провеждането на конкурса ще бъде избран един участник (преводач или писател), който ще бъде награден с десетдневен творчески престой в Норич в началото на месец октомври 2017 г.

Селектираният български писател или преводач на художествена литература от български на английски език ще има възможност да използва всички програмни ресурси на Писателския център в Норич, да участва в публични събития, съвместно с писатели и преводачи от други езици, курсове, менторски консултации, уъркшопове и др. инициативи с цел развитие на професионални умения.

Резидентът ще има възможност да посещава лекции и семинари от академичните програми по художествен превод и творческо писане на Университета на Източна Англия, поддържани от Британския център по литературен превод и Катедрата по литература, драматургия и творческо писане, които управляват тези програми.

Други възможности включват участие в преводачески уъркшоп от магистърската програма на Университета на Източна Англия, посещение на магистърски клас по теория на превода и участие в Международния ден на превода в Лондон.