10 години DMS в БългарияНазад

През 2017 г. DMS  –  Единният дарителски номер в България става на 10 години. За този период през платформата са изпратени близо 7,5 млн. дарителски SMS-а в подкрепа на различни каузи.

DMS е замислен като система, която едновременно улеснява дарителите и дава шанс на каузите, за които те даряват, като предлага достъп на хора и организации до единен номер при общи условия и единна цена за SMS.

Стартира през май 2007 г. с 4 кампании. Към момента активните кампании са 92, а за целия 10-годишен период  системата е дала възможност на повече от 700 кампании да набират средства за своите каузи. Дарителите са изпратили малко над 7,5 млн. SMS и са набрани над 7 млн. лв.

Според проучване на Алфа рисърч, направено по поръчка на БДФ, близо 78 % от хората, дарили през 2016 г., са използвали като дарение именно SMS.

Преди две години, през 2015 г. платформата DMS се разширява с нови технологични възможности – въведени са механизми за даряване онлайн и възможности за SMS абонамент с 2 или 5 лева.  Дарителството със SMS-и продължава да е предпочитаният начин за подкрепа на каузите в DMS – 85% от общата сума за 2016 г. (976 720 лв.) е от благотворителни SMS-и,  съответно делът на онлайн даренията е 15%. Запазва се положителната тенденция от 2015 г. да се увеличава ръстът на онлайн даренията. Увеличава се и броят на дарителите, пожелали да сключат договор за дарение и да получат удостоверение за направените дарения. За 2016 г. са сключени 74 индивидуални договора за направени онлайн дарения за обща сума от 26 386 лв.

Единен дарителски номер – DMS 17 777 (dmsbg.com) е платформа за набиране на средства със sms и онлайн в подкрепа на хора, организации и институции. Дава възможност за достъп на техни кампании до системата при равни условия и единна цена за 1 sms. Oсъществява се от Български дарителски форум  и Фондация BCause, в партньорство с трите мобилни операторa (Telenor, VIVACOM, Mtel), ОББ, Epay и Тераком.

 

Назад