Как да се включитеНазад

Станете част от Деня и Седмицата на дарителите и фондациите в България

Включете се:

logo_European_day_foundations-300x1251. Сложeте логото на Европейския ден на фондациите и дарителите и използвйте хаштаг #zapali във вашите материали и във всички публикации, свързани с ваши инициативи през седмицата 1-9 октомври.

2. Обявeте старта на нова дарителска инициатива, проект или програма, планирани за този период и я комуникирайте като част от Европейската седмица на дарителите.

Разкажете история

1. Разкажете конкретна история на положителна промяна, в резултат от вашите дарителски проекти. Споделете на сайта си, в социалните мрежи, или към медиите. Подкрепете ги с вълнуващи снимки. Още по-добре да ги разкажете с видео, ако е приложимо. Не забравяйте да споделите във всички свои комуникационни канали и помолите партньори и съмишленици за същото.

C-_Users_tiliev_Desktop_izbran-variant-1002. Разкажете истории на няколко ваши служители, които са активни дарители (на пари, време, идеи и т.н.). Опишете тяхната кратката история със снимка или направете видео клип и споделете в профилите си в социалните си мрежи. Видеото може да заснема как те подкрепят конкретна кауза.

3. Изберете няколко ключови резултати от дарителските ви програми и няколко вдъхновяващи снимки за фон. Споделяйте по един такъв резултат всеки ден от 1 до 9 октомври в социалните мрежи. Помолете партньори и съмишленици да направят същото.

4. Помислете за интересна и вълнуваща история, която разказва за човек, дарил време, пари, труд или идея за някаква кауза и ни я изпратете. Ще я разкажем в рубриката Смели дарители в сайта на БДФ.

Въвличайте служителите си

1. Съберете лицата на всички служители/дарители от вашата организация в огромен фотоколаж. Може да го принтирате и сложите в офиса, както и да го използвате като визия за сайта си и профилите си в социалните мрежи.

2. Раздайте на всички служители по едно парче от пъзел и ги накарайте да се съберат заедно в обедната почивка, за да създадат общо изображение, свързано с дарителските ви проекти. Големи парчета = голямо изображение. Заснемете го от въздуха и споделете в социалните мрежи.

kapachki3. Насърчете служителите си да се включат в общ проект, инициатива или събитие, в което с постигнат значим резултат. Например, можете да поощрите екипа си да събира пластмасови капачки през целия месец септември. След това в някой ден от Седмицата на фондациите и дарителите да съберете всички капачки, да ги наредите една до друга, създавайки огромно цветно изображение / инсталация, а след това да дарите капачките.

4. Организирайте посещение на служителите си в локациите на каузите, които подкрепяте, за да се запознаят лично с проблемите и да видят ефекта от вашата работа. Превърнете служителите си, които са посетили каузите, в репортери – поканете ги те лично да разкажат и покажат (със снимки и видео) историите на каузите, които подкрепяте. Споделете със съмишленици и партньори, в социалните мрежи.

5. Организирайте конкурс за доброволчески идеи сред служителите си или последователите си в социалните мрежи. Можете да предложите проблем, свързан с дарителската си програма, или с конкретна кауза, която подкрепяте, и да наградите най-доброто предложение за неговото решаване.

6.  Тайно оставете символичен подарък и кратка бележка с благодарност на бюрата на служителите, които са се включили поне веднъж в дарителските ви програми и проекти. Малка саксийка с посадено растение, например, за което те трябва да се грижат.

7. Помолете организациите, които подкрепяте като дарител, да напишат кратки, емоционални писма до вашите служители / дарители, в които разказват лични истории за ефекта от вашата подкрепа. Наистина ще е мотивиращо да прочетеш писмо от името на подкрепено изоставено бебе. Или на спасен рис. Публикувайте най-силните такива писма в профилите си в социалните мрежи. Или още по-добре – публикувайте видео как различни служители четат писмата.

8. Организирайте екип/отбор за доброволстване в дейност по създаване на продукти, които след това да дарите на втора кауза/организация – например: включете се в производство на сапуни, като част от дейността на Дневен център за работа с хора със зависимости, и дарете сапуните на деца в Център за настаняване от семеен тип.

9. Или пък направете  тиймбилдинг/арт ателие и т.н  заедно с деца или хора от уязвими групи –  ще бъде съпреживяване и за двете страни.  Може да изработите шоколадови бонбони заедно с деца – бежанци или свещи с деца от дневен център.

10. Поканете в офисите си представител/експерт от дарителска организация, който да разкаже по вдъхновяващ начин на вашите служители различни интересни възможности и механизми за дарителство и доброволчество.

Организирайте събитие!

1. Поканете един или няколко фотографа да Kategoria_Subitiaоткрият различна гледна точка към проектите, които подкрепяте. Направете изложба със снимките, поканете на нея служители, партньори, приятели. Споделете снимките от изложбата с кратки истории към тях в профилите си в социалните мрежи. Организирайте фотоконкурс по тема, свързана с вашата дарителска програма или с кауза, която подкрепяте.

2. Поканете избрани дни от Седмицата на фондациите и дарителите в приемната на офиса ви да гостува различна организация, която подкрепяте, с мини щанд или нестандартна презентация на дейността й. Поканете в офиса си презентатор / говорител от организация, която подкрепяте.

3. Поканете изложбата „Благотворителността през обектива“.   Тя може да е повод за неформална дискусия на тема „Какво е за мен/нас благотворителността?“

Вдъхновете се от визуални решения

Kategoria_Instalacii1. Свържете се с приложен артист и представете резултатите и ефекта от дарителската си програма с творческа инсталация в офиса.

2. Поканете графити артист, който да пресъздаде история на ваш проект или инициатива. На стена в офиса ви. Или пък на цяла сграда в града.

 

 

3. infografikaПредставете резултатите от дарителската си програма с креативна инфографика.

4. Подкрепете създаването на провокативна инсталация в градска среда (на ключово място или в близост до вашия офис), която да насочва вниманието към проблем, свързан с вашата дарителска програма. Поканете медиите да отразят откриването й, и разкажете историята със снимки и видео във всички свои комуникационни канали.

5. Поставете голяма бяла стена, платно или друга подходяща за писане повърхност в офисите си или на улицата. Накарайте служители, клиенти или минувачи да оставят послания, свързани с дарителството или конкретна кауза.

Благодарете

1. Изпратете (електронно) писмо до всички дарители, служители, партньори, дарители и др. с кратка информация за резултатите от дарителската ви програма, за която и те са допринесли.

2.  Изпратете благодарствено писмо, придружено с ваша любима дарителска история на няколко избрани журналисти/блогъри, с които най-често работите. Или на 1 журналист или блогър, след предварителен разговор за публикация с него, това може да бъде ексклузивно съдържание.

Назад