Откриване на изложбата „Благотворителността през обектива“ 2016

13.10.2016 | Новини

Вчера, 12 октомври, в Националния дворец на културата в София бе открита фотографската изложба „Благотворителността през обектива“ 2016. Тя представя проектите на тримата автори, спечелили грантовата програма за фотография – Мирослава Мирчева, Денис Бучел и Денислав Стойчев, както и снимките на победителите в петото издание на фотоконкурса.

991a5813Тази година „Благотворителността през обектива“ насочва погледите ни към места, където държавата я няма, не може, не стига или отказва да помага. Затова там са дарителите и доброволците – тези, които вярват, че светът се върти от Доброто, че само съчувствието не е достатъчно, че промяната зависи от нашите действия, и ние сме това, което даваме на другите.

И трите отличени проекта са осъществени в България, през лятото на 2016 г, но всеки от творците е свързан с темата по-отдавна, лично и дълбоко. Обективът им е насочен към  различни обществени места – приют за кучета, комуна за терапия на наркозависими и Църквата, не като институция, а като общност, която помага. Свързва ги емпатията при отразяване на проблема и погледът отвъд него – към подкрепата, която дава възможни решения.

Много силни и чистосърдечни думи бяха изречени от спонсорите и фотографите. „Благотворителността през обектива“ бе определен не само като единствената грантова програма за фотография в България, но и като „най-смисленият конкурс за фотография“, „изключително важен“ за професионалната общност и за цялото ни общество, защото показва и възпитава ценности. Фотографите, спечелили грантовата програма през 2016, емоционално благодариха на своите ментори Надежда Павлова, Надежда Чипева и Темелко Темелков, и на хората, които са ги допуснали до себе си по време на заснемане на проектите.

В ежегодния конкурс журито отличи фотографиите на петима автори – „История за доброто“ – Светлана Бонин, „Подари живот на балния си тоалет“– Румяна Найчева, „Подкрепа за ромско семейство в беда“ – Анита Тодорова, „Радостта от победата“ – Никола Колев,
„Сбъдване на мечта“ – Мариела Русева. Голямата награда бе присъдена на снимката „История за доброто“ – история за две малки момчета, които почистват плажа.
По-рано през септември, с онлайн гласуване публиката избра за свой фаворит „Усмивката“ на Вилислава Николаева.

Фотоизложбата „Благотворителността през обектива“ 2016 ще бъде показана в НДК от 12 до 20 октомври. След това, както всяка година, ще пътува в повече от 10 града на България. Галерии, музеи, общини, училища могат да заявят желанието си да бъдат домакини на изложбата, като се свържат с организаторите.

„Благотворителността през обектива“  е проект на Български дарителски форум и Фондация BCause, чиято цел е да покаже различните лица на благотворителността със средствата на фотожурналистиката.

Жури на „Благотворителността през обектива“ 2016: Борис Мисирков, Елица Баракова,  Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева, Темелко Темелков.

„Благотворителността през обектива“  се осъществява за пета поредна година с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Партньори: Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”,  Българско фотографско сдружение, Фото Форум, ФотоСинтезис Арт Център, НДК.

Спонсори: Аурубис България, Контур Глобал Марица Изток 3, АбВи, Райфазен банк.

Медийни партньори: Vesti.bg, Информационен портал за НПО в България, сп. Мениджър, сп. Обекти, Оффнюз.

Всички снимки ще намерите в страницата във Фейсбук.
Подробност за изданието на сайта му.