Изложбата симБиотично ще бъде във Варна от 8-ми до 30 юлиНазад

simbiotichno_varnaПо пътя между Бургас и Варна е разположено забележителното Атанасовско езеро, което освен че е мястото, където се добива най-много сол, е и най-богатото на птици място в България. Заради това, но и заради всички останали забележителни факти около езерото, БФБ обяви 2015 за Година на лагуната Атанасовско езеро и създаде една необикновена изложба, която да разказва за езерото, птиците и солта.

От 8-ми до 30-ти юли 2015 г. изложбата може да бъде видяна във всеки работен ден от 10:00 до 17:30 часа в Областен информационен център ОИЦ – Варна (пл. „Св. Св. Кирил и Методий” № 2 /Козирката/). Тя носи необичайното на пръв поглед име „СимБиотично“ и разказва за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, за езерото и човека, за климата и за заплахите, които стават все по-сериозни и реални.

На тази изложба няма да видите обичайните красиви фотоси или табла с напоителен текст и обяснения. Напротив, чрез забавни илюстрации ще научите какво е било езерото в миналото и как се е променило, как се получава солта в басейните, кой живее и царува в Атанасовско езеро. Малки и големи ще могат да се забавляват с птичия копир, да строят валове, диги и бохори и да сглобят пъзелите с основните заплахи за птиците.
Повече за изложбата и авторите можете да видите на: http://www.saltoflife.biodiversity.bg/bg/Pytuvashta_izlozhba_za_Lagunata-c155

Изложбата е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие, изпълняван в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД. Финансирана е от програма LIFE+ на Европейската Комисия.

 

Назад