Eвропейските фондации призовават за подкрепа и солидарност с УкрайнаНазад

efc_logoОт 15 до 17 май близо 500 фондации, дарители и граждански активисти се събраха в Сараево на годишната конференция на Европейския център на фондациите. Във фокуса на тяхното внимание бяха теми като преосмисляне на европейските ценности, солидарността, гражданско общество и политическо управление. Дебатирайки за предизвикателствата и нуждите на европейската общност, те поставиха специален акцент върху ситуацията в Украйна:

„Провеждането на срещата именно в Сараево носи дълбок символизъм – това е мястото, откъдето започва разрушителната Първа световна война и което все още преследва Европа със спомена за ужасите на войната от края на 90-те години на миналия век. Избрахме това място и време, за да покажем, че сме решени да приложим уроците от миналото към днешна дата с цел опазването на мира и свободата в Европа – днес и в бъдеще.

Ние всички се вълнуваме от смелостта и постоянството на украинските граждани, които показаха решителност да създадат по-добро бъдеще за своята страна, основано на човешки права и свободи, правов ред и достойнство. Ние сме вдъхновени от решимостта, с която украинското гражданско общество работи, за да постигне тези ценности и вярваме, че те ще бъдат реализирани.

Споменът за войната на Балканите ни кара да осъзнаваме възможните последствия, които могат да настъпят, ако водените политики за опазване на мира се провалят. Отчитайки със страх ескалирането на конфликта в Украйна, който може да доведе до ново насилие и заплахи, ние сме длъжни да протестираме. Ние, европейските фондации, представени в Сараево, изразяваме своята подкрепа и солидарност към украинския народ и гражданското общество в страната. Едновременно с това подкрепяме онези хора и организации в Русия и други части на Европа, които се борят за същите ценности.

Ние, европейските фондации вярваме, че стремежът на украинския народ да установи демокрация заслужава подкрепата и вниманието на европейската общност. Водени от уроците на миналото, вярваме, че единствения начин за разрешаване на сегашната ситуация е чрез диалог и помирение“.

Оригиналният текст може да видите на страницата на Европейския център на фондациите.

Назад