Седма дарителска конференция на БДФ: Филантропията – Начин на употребаНазад

Годишната дарителска конференция на БДФ ще се състои на 11 декември, 2014 г., в хотел „Шератон“, София.

Основни акценти:

– Може ли филантропията да променя обществата или това е твърде наивно  очакване?
– Какви са взаимоотношенията между донорите, държавата и неправителствените организации в Централна и Източна Европа?
– Как разказването на дарителски истории вдъхновява хората да даряват повече и по-ефективно?
– Дали социалното предприемачество е новият двигател за постигане на социална промяна?
– Какви промени в полето на филантропията носят Венчър инвеститорите?
– Как дарителите разбират, че са постигнали своите цели? Възможна мисия ли е измерването на ефекта от техните инвестиции?

Лектори

mnphotoМайкъл Нортън
През 1975 г. Майкъл Нортън създава „Ръководство за социална промяна“, което се превръща във водещ наръчник за информация и обучение на НПО сектора в Обединеното кралство. През 1995 г. той създава Център за иновации в доброволческата дейност, който разработва иновативни проекти в цял свят, като: финансова грамотност за децата от улицата в Южна Азия; Changemakers, младежка банка и MyBnk, като всички тези инициативи предоставят възможности на младите хора да вземат активна роля в обществото. FoodCycle, например, работи за използване на излишъка от храна, за да осигури храна за нуждаещите се.

През 2000 г. Майкъл става съосновател на Unltd, която подкрепя социални предприемачи във Великобритания и в международен план. През 2011 г. той става съосновател на Международен център за социален франчайзинг. В момента участва в процеса по създаването на мрежа от SmallWorks – малки работни пространства в жилищните квартали на Лондон, за да насърчи ангажирането на общността и предприемачеството.

Майкъл е автор на книгата “365 Ways to Change the World”, “The Everyday Activist”, “Click2Change”, “The Complete Fundraising Handbook” и “WorldWide Fundraisers Handbook”. Има професура от Graduate Business School, Research Fellowship, University of Cape Town, стипендия от Beijing Normal University.

Рут УейтлиRuth Whateley
От 2012 г. Рут е директор „Международни мрежи“ в „Асоциация на анализаторите на социалното въздействие“, която скоро ще бъде преименувана в „Social Value International“. Social Value International ще обедини дейността на двете организации: The Social Return on Investment (SROI) Network and the Social Impact Analysts Association.

Рут работи за развитието и подкрепа на партньорските мрежи и Impact Groups, с цел да отговори на нуждите на общността, която измерва и изследва социалното въздействие. Рут има богат опит като международен координатор за развитие на Student Hubs – организация, която подкрепя студентите да участват в социални дейности. Работила е и като асистент комуникации за 2Way Development – международна агенция за доброволци, която изпраща  квалифицирани доброволци в неправителствени организации в чужбина. Рут притежава бакалавърска степен по експериментална психология и философия от университета в Бристол.

Jason in VtДжейсън Франклин
Джейсън  е изпълнителен директор на вдъхновяващата дарителска онлайн библиотека Bolder Giving от 2010 г. – историите на дарители, които силно вдъхновяват с примера си. Джейсън успява да разшири и разнообрази историите в дарителската библиотека, стартира нови програми, в които се ангажират дарителите в актуални процеси на деня, включително правата на LGTB общността, опазването на околната среда и въздействие върху инвестирането; организирал е над 100 семинари и програми за дарители на фондацията; стартира с първите пилотни партньорства по проекта Bolder Giving в Източна Европа. Има предишен опит като заместник-директор в 21st Century School Fund, както и Next Generation Leadership Network, към фондация Рокфелер. Джейсън е социален предприемач, съосновател на Oregon Students Supporting Education – организация,  която контролира държавата при големи бюджетни съкращения в държавните училища в Орегон, има участия в различни комисии и агенции, в които съветва местните управляващи в програмните и политически решения, свързани с младежкото развитие.

Д-р Франклин е и хоноруван асистент по публична администрация в New York University’s Wagner School of Public Service. ПРоучванията му се фокусират върху ролята на благотворителността в политическия процес . Преподава курсове по управление на неправителствена, обществена политика и филантропия.

EwaЕва Кончал, мениджър за Централна и Източна Европа в Асоциацията за венчър филантропия (European Venture Philanthropy Association – EVPA). Изпълнява и длъжността изпълнителен директор на първия полски Венчър дарителски фонд, организиран като съвместна инициатива между частни и венчър капитали от общността в Полша.

Ева има над 15-годишен опит в полето на социалното предприемачество като представител за страната на Ashoka – Innovators for the public и след това като директор за Централна и Източна Европа. Работила е по проекти за социално предприемачество в Украйна и Румъния. Работата и в Ashoka е свързана с Индия, с Global March Against Child Labor, както и в Египет, с AIESEC и с Полско- египетската бизнес асоциацията (Egyptian-Polish Businessman Association), на която е съосновател. Заедно с партньори, тя основава Magic Mountain Foundation, фондация за развитие на планински спортове (катерене, ски, конна езда), като средство за промяна на младежи и възрастни с интелектуални затруднения и други увреждания.

Наред с останалите й призвания и принос, Ева цени особено много наградата си AIESEC Alumni Entrepreneurship & Leadership Award, която е получила заедно с колегите си от студентката организация. Ева има магистърска степен по маркетинг и мениджмънт.

CherylЧерил Чапман – директор на City Philanthropy– A Wealth of Opportunity, която подкрепя и насърчава ново поколение филантропи сред лондонската общност в Сити, като усилва  потенциала на членовете й за добри начинания.

Черил има богат опит в журналистиката, комуникация и връзки с обществеността, разработва темата за историята и развитието на филантропията в Обединеното кралство – има множество публикации, собствени и в съавторство, в ‘Philanthropy: The City Story’.
twitter: @philanthrocity

TsetskaЦецка Радева – учредител, изпълнителен директор на Фондация „Светът на Мария“, създадена за да помага на хора с интелектуални затруднения да станат част от едно добронамерено общество, да се радват на стимулиращи взаимоотношения с околните и да участват значимо в живота на обществото. Основател е на най-голямата агенция за преводи „Интерланг“ и съдружник в Ивент Дизайн – компания за планиране, организация и управление на събития.

Цецка Радева е заместник-председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалните преводачески агенции, член на Съвета на Българското конгресно и посетителско бюро, основател и бивш член на Управителния съвет на Асоциацията на европейската езикова индустрия. През 2005 г. тя е отличена с наградата „Златно перо“ за принос към българската култура.

rainaРайна Гаврилова – Институт „Отворено общество“, Ню Йорк. Райна Гаврилова е историк и доктор на историческите науки на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Доцент е в специалност Културология на същия университет и сътрудничи на Институт Отворено Общество-Ню Йорк. През 2000-2001 г. тя е заместник-министър на културата в българското правителство и завежда регионалната политика и международното сътрудничество. Между 2001 и 2013 г. тя е заемала длъжностите изпълнителен директор на Институт Отворено Общество-София, изпълнителен директор на Тръста за Гражданско Общество в Централна и Източна Европа и заместник директор за международните операции на ИОО-Ню Йорк.

evgeniij-daijnov-partiite-se-samoubivat-174790Проф. д-р Евгений Дайнов – директор на Център за социални практики. Професионалната му биография включва позициите: – изследовател в Института по история – АОНСУ, София 1982-’89 г.; преподавател по История на политическите учения, СУ Климент Охридски 1987-‘90 г.; директор на международната дейност, журналист в The Inside Page Ltd, Лондон, 1991-92 г. Главен редактор на сп.”The Insider”, 1992 – 1999 г.

Програмен директор на Политическа академия за Централна и Югоизточна Европа, 1997-1999 г. Професор по политически науки в Нов български университет.

lukasz_ostrowskiЛукаш Острьовски – Фондация „STOCZNIA”, Полша. Социален изследовател и експерт по оценяването къмо звеното “Социални иновации и научни изследвания” към “Shipyard”, Полша. Съавтор на ръководството за оценка на полско-американската фондация “Freedom” – “Оценяване. Как се прави?”. Координатор на проекти за изграждане на фундаментите на капацитета за оценка. Неговата основна област на експертиза е оценка на програми за организации с идеална цел. Той има богат опит в развитието на теорията за промяна и планиране на програмни оценки.

elitsa barakovaЕлица Баракова – ръководи екипа на фондация „Помощ за благотворителността в България“ от 1998 г. с убеденост, че благотворителността е поле не само за утвърдени традиционни дейности, но и за социални иновации. Гледа с оптимизъм към деня, когато ще даряваме на училището, университета или неправителствената организация не защото някой иначе ще умре, а защото това е част от пълноценния начин на живот на всеки гражданин.

След дарителството по ведомост, корпоративното доброволчество и грантмейкинг и ДМС-дарителство, в момента работи за развитие на програми, подкрепящи предприемачеството със социална цел. Член е на УС на БДФ, на Националния съвет на българската мрежа на Глобалния договор на ООН, на Тръста на Международната награда на херцога на Единбург – България Съпредседател е на Комитета по социална отговорност на Американската търговска камара в България и член на два консултативни съвета – по социална икономика и по Корпоративната социална отговорност към Министерството на труда и социалната политика.

Ivanka TzankovaИванка Цанкова – директор по оценката на въздействието на програмите на фондация „Америка за България” (ФАБ). Фондацията подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния й потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основен акцент в работата на ФАБ е съживяването на филантропията и дарителството в България и насърчаването им с добри примери и конкретни проекти.

Като директор по оценката, отговорностите на г-жа Цанкова включват изграждането на ефективна система за мониторинг и оценка, която позволява дефинирането на смислени цели и техните измерители на различни нива, събирането, обработката и анализа на надеждни данни, както и оценка на ефективността на проектите и тяхното въздействие. Г-жа Цанкова започва изграждането си като специалист по оценката в мисията на Американската агенция за международно развитие (USAID) в София, където в продължение на 16 години работи като програмен директор.  Магистър по електроника и доктор на компютърните науки от Техническия университет в София.

Juri VulkovskiЮрий Вълковски – мениджър за България на програмата “Game Changers – ПРОМЯНАТА” на международната фондация “Reach for Change”. Към настоящия момент фондация “Reach for Change” работи в 17 държави в Европа, Азия и Африка, където подкрепя социални предприемачи работещи с или за децата.

Юрий Вълковски има 20 годишен опит в българския неправителствен сектор и е работил в организации като Сорос център за културни политики, Фондация “Работилница за граждански инициативи”, Фондация за градски проекти и изследвания и други. Оценявал е проекти за български и международни донори, включително Фондация за реформа в местното самоуправление, Фондация “Екообщност”, Столична община, Програма “Европа за гражданите” на Европейската комисия и други. Преподава мениджмънт на неправителствени организации в културната сфера в Софийския Университет “Свети Климент Охридски”. Член на Стратегическата група на Европейската инициатива “Душа за Европа”. Стипендиант на German Marshall Fund (2011). През 2013 г. избран за един от 40-те млади европейски лидери в програмата “40 under 40”.

jeni14Евгения Друмева е главен редактор на Vesti.bg от 2008 г. Завършила е Журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работила е в БТА като репортер, редактор, главен редактор на редакция “България”. През 1991-1992 г. работи за радио „Свободна Европа“.

 

Модератори: Пролет Велкова – Дарик радио, Красимира Величкова – Български дарителски форум, Любен Панов – Български център за нестопанско право, Мария Петкова, фондация „Лале”

Програмата

Регистрационна форма

Съпътстващи събития:

10 декември, сряда,от 15.00 ч. в офиса на Български център за нестопанско право, на ул. „Христо Белчев” 3, ет. 2 – вход с покани. „Какво се случва с гражданския сектор в централна и източна Европа: примери от Украйна и Унгария”- в разговора ще вземат участие Анна Черниш, директор на Украинския дарителски форум и Андраш Нун, директор на Фондация Autonomia, Унгария.

12 декември, петък, от 9.30 ч. в Американския център, пл. „Славейков“, №4 A – вход свободен за лекция „Нови тенденции в развитието на филантропията в САЩ“ – от Джейсън Франклин, изпълнителен директор на дарителската онлайн библиотека „Bolder Giving“

С подкрепата на:

AFB_Foundation

Aurubis

 

 

logo coca colavesti

 

 

Логистика:

EventDesign

 

Назад