Фондация „Работилница за граждански инициативи”за седми път организира фестивала „Живо наследство 2014“

04.09.2014 | Новини

news_main_2607_5

Български народни песни и хора, банатски обичаи и каракачански танци, възстановка на ритуали, демонстрация на древни техники за изработване на сувенири от восък, метал и мъниста, ще се представят на седмото издание на фестивал „Живо наследство“. Събитието се организира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) и ще се проведе на 6 септември  от 12:00 часа на Лятната сцена в Борисовата градина, в София.

Над 400 участника от 23 организации от цялата страна, ще посрещнат гостите на фестивала с разнообразна и интересна програма. В 17 интерактивни ателиета всички посетители ще могат не само да видят на живо как се плете „на кори“, как се правят шевици, бижута или кукли от царевична шума, как се леят восъчни свещи, но и ще могат сами да си измайсторят сувенир. По време на фестивала всички желаещи ще имат възможност  да се снимат с над 200-годишен сватбен костюм от Югозападния район на България.

Специални изненади очакват и любителите на кулинарните изкушения. Вкусни български ястия, приготвени по традиционни рецепти, месене на хляб от лимец и подквасване на мляко, ще помогнат на  гостите да се „върнат“ на трапезата на нашите баби и прабаби. Най-малките ще имат възможност да се запознаят с позабравени игри, като спукано гърне и пускам кърпичка.

Фестивалът представя инициативите от програмата „Живо наследство” на
ФРГИ, с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Програмата има за цел да възстанови, съхрани и предаде фолклорните традиции от различни региони на страната.

Откриване на фестивала: 12 ч., 06 септември, 2014 г.
Място: Лятната сцена в Борисовата градина
Вход: Свободен