На 1 октомври отбелязваме Европейския ден на фондациите и дарителитеНазад

logo_European_day_foundationsНад 16 държави се присъединиха към отбелязването на днешния Европейски ден на фондациите и дарителите. Днес фокусираме върху дейността на фондациите в обществена полза в Европа и популяризирането на дарителската идея.

Тази година, през месец октомври, в цяла Европа фондациите ще бъдат домакини на различни събития и инициативи, чрез които ще акцентират върху филантропията и ще въведат широката публика в същността на разнообразната и стойностна работа на фондациите. В Германия, Испания и Финландия ще се проведат различни публични дискусии и инициативи, чрез които аудиторията ще може да научи повече за тяхното социално въздействие.

В България също отбелязваме Европейския ден на фондациите. Български дарителски форум организира конференция, на която представя традиционния си годишен анализ за тенденциите и развитието на дарителството, филантропските нагласи, корпоративната социална отговорност и доброволчеството у нас. Планиран е също дебат по темата за филантропията, между големите фондации, компаниите, медиите и индивидуалните дарители в България.

Мартин Шулц, президент на Европейския парламент, също изказа своите големи очаквания от отбелязването на Европейския ден на фондациите и дарителите: – „Европа е по-силна, когато нейните граждани са по-ангажирани и имат отношение към общността. Фондациите са идеалното място да направиш своя обществен ангажимент и принос. Вдъхновен съм от идеята да имаме такъв ден, това ще направи по-видим приноса на на европейските фондации.Честит празник на всички, които са част от тях!”

Европейският ден на фондациите беше въведен на 1 октомври 2013 г. от Европейската мрежа на дарителските организации и фондации (DAFNE), като в неговото отбелязване се включиха 12 държави с над 200 събития в цяла Европа.

Новите данни, събрани от мрежите на дарителските организации и фондации в Европа (DAFNE) и Европейския център на фондациите (EFC) показват, че днес има повече от 114 000 фондации с общественополезна цел в Европа, които общо генерират дарителски средства над 53 милиарда евро. Тези цифри обобщават първите координирани оценки, произвеждани досега в обхвата на сектора на благотворителните фондации в 18 страни от Европа, като се използва общото дефинирано понятие “фондация в обществена полза”.

 

Назад