Ден на отворените врати в Дневен център “Светът на Мария”Назад

И как Центърът прави цветен деня на хората с интелектуални затруднения

Ани, Боряна, Виктор, Тошко и техните приятели посрещат усмихнати гостите, които идват в деня на отворените врати, организиран от фондация „Светът на Мария“. Те са клиенти на едно място, много различно от съществуващите в България дневни центрове за млади хора с интелектуални затруднения. Пространството е светло, уютно и елегантно, с модерно обзаведена кухня, пълно с цветя и цветни кутии, приятни аромати и ведри, усмихнати хора.

Денят на отворените врати е любопитна възможност всеки от нас да види как работи един такъв дневен център, как изглежда отвътре, какви са хората, които го посещават и тези, които работят в него, какви са заниманията и мечтите им.

Ние се опитахме да направим цветни и красиви сапуни под вещото ръководство на Виктор. Той самият изработи за нас ароматни подаръци във формата на сърце, цвете и звезда, като ни даде възможност да си изберем цвета и съставките на сапуна. И се оказа много, много по-добър в това от нас.

После опаковахме част от направените вече сапуни с Ани, която се шегуваше с нас „Малко сте изцапани, ама как иначе ще се разбере, че сме правили сапун“ и разказваше как мечтае да продават продуктите си, за да подпомагат дейността на  центъра.

Докато работим, си поговорихме и с Тошко, който обича да готви и да изработва сапуни, но още повече обича да гледа футбол и е едновременно от Милан и Левски, и „малко от „Байерн“.

Глицеринът, основна съставка на сапуните, междувременно свърши и Ради прецизно добави нов, докато разказваше, че се надява някога да стане бижутер и иска да научи този занаят. „Има изключителен талант за това – добави Красимира Качармазова, от екипа на центъра – природата търси баланса, ако ти взема нещо, дава повече от друго ценно качество – за компенсация!“.

В центъра идваха съседи от квартала, някои от тях водеха и децата си, радваха се на приятното оживление и нестандартните занимания и общуваха с момчетата и момичетата там.

Накрая похапнахме от сандвичите, направени от Ани, Ради, Виктор, Боряна и останалите клиенти на центъра и ни остана чудесния вкус от един ден, пълен с цветни преживявания и смисъл.

Назад