Следващото поколение дарители – отдадено на филантропиятаНазад

Брус ДеБуски е благотворителен съветник, базиран в Колорадо, който помага на семейства, бизнеси и фондации в техните благотворителни инициативи, www.deboskeygroup.com.

Терминът NextGen  обхваща две основни групи от млади хора: тези, родени между 1964 г. и 1980 г. (Поколение X), както и тези, родени между 1981 и 1999 г. (Поколение Y), общо наброявайки над 122 милиона души или близо 40 процента от населението на САЩ.

През следващите десетилетия  се очаква  сумата от 41 трилиона щатски долара да премине в наследниците на NextGen. Задаваме си въпроса: “Какво ще се случи с това богатство? Ще бъдат ли младите хора такива филантропи, каквито са техните родители?”. Отговорът изглежда е, че младите хора са се ангажирали с филантропията и наистина ще поемат щафетата. Те ще имат своя щедър принос към решаване на проблемите, пред които са изправени нашите общества и нашия свят.

В първото по рода си проучване, публикувано от Център за филантропия „Дороти Джонсън” и „21/64”, наречено „Дарителите от следващото поколение: Уважение към завещаното и революционизиране на филантропията”, в което изследователите откриват много млади хора, предимно богати наследници и такива със собствени доходи, които са сериозни и отговорни, които работят упорито за да се образоват и подготвят, защото знаят, че те са на път да се превърнат в най-значимите филантропи и дарители в историята.

Изследването обхваща над 300 благотворители от тези нови поколения и извежда четири принципни заключения:

Ценностите са водещи – Най-често личните ценности се предават в семейството и именно те карат идващото поколение филантропи да използва нови методи за да променя средата;

На първо място е въздействието – дарителите от новото поколение предпочитат да решават проблемите чрез стратегически подходи и ценят повече въздействието от техните благотворителни инвестиции, отколкото обичайното даряване на средства.

В търсене на истинско обвързване – NextGen дарителите искат да направят нещо повече от това да напишат чек; те искат да дадат своя принос споделяйки собственото си време, таланти и парньорски мрежи, в стремежа си да развиват близки отношения с организациите с нестопанска цел, които те поддържат.

Изработване на идентичност на филантропи – NextGen дарителите не желаят да чакат цял живот за да избистрят своята идентичност на дарители; те го правят при първа възможност.

Изследването отчита, че макар NextGen дарителите да споделят някои благотворителни приоритети на техните родители и семейства, те всъщност се различават в интересите си. NextGen дарителите са склонни да споделят акцентирането на техните предшественици върху подкрепа на младите хора, семейството, основните хуманитарни нужди и образованието, но определено показват по-малък интерес в подкрепа на здравето, религията и изкуството. Техният акцент е в подкрепа на хуманното отношение към животните, околната среда, гражданските права и застъпничеството. (За повече информация вижте grantcraft.org.)

Сабрина Мераж, 27 г., ръководи собствената си фондация и отбелязва: “Поколението на нашите родители имаше тенденция да дава общите субсидии за по-големи институции, които ще разпределят средствата въз основа на нуждите на общността. Много млади филантропи търсят участие на по-дълбоко ниво с по-малки организации, където действително може да видите осезаемо въздействие.”

Катрин Лоренц, 34 г., президент на Фондация “Синтия и Джордж Мичъл“, казва: “Нашата фондация се задвижва от ценности, предавани от нашите родители, баби и дядовци. Докато те бяха фокусирани върху изграждането на големи и авторитетни институции, ние се фокусираме повече върху индивидуалния подход, към разработване на портфейл за безвъзмездни средства за справяне с проблем или казус от различни ъгли. Не вярвам, че една институция е в състояние да направи това съвсем сама.”

За по-младите хора, които искат да научат повече, има много организации, работещи в подкрепа на младите филантропи -„21/64” предлага чудесни инструменти и информация; Emerging Practitioners in Philanthropy се стреми да укрепи следващото поколение от хора, които искат да раздават безвъзмездни средства; Generation Waking Up ангажира младите хора за създаване на процъфтяващ, справедлив и устойчив свят; Resource Generation организира състоятелните млади хора да насочват ресурси за социална промяна.

Размерът на богатството, което предстои скоро да бъде прехвърлено между поколенията е зашеметяващ. Такива са и проблемите, пред които е изправен света. Всички индикации сочат, че младите филантропи насочват тяхната страст, талант и ценности, за да премине филантропията към следващото ниво на въздействие и те го правят още днес.

Оригиналната статия можете да прочете тук

Назад