Корпоративната филантропия срещу дигиталната дискриминацияНазад

Какво бихте направили с $ 15 милиона, ако сте технологична компания с ангажимент към социалната отговорност? Всъщност, възможностите са много и изумителни. Например: Google очила за всички или автомобили, които се управляват сами. Може да инвестирате във възобновяеми енергийни източници като слънчева или вятърна енергия. Или пък да развиете системи за проследяване, за да помогнете на хората да предотвратяватат опустошенията, причинени от природни бедствия като урагана Санди.

Дигитално село или преодоляване на цифровото разделение.
Можете също да инвестирате директно в хората, за да им помогнете сами да си помогнат. Точно това прави една технологична компания. Hewlett-Packard (HP) – технологичният гигант, инвестира 15 млн. долара в местни общности на територията на САЩ. С този проект компанията насочва усилия в преодоляването на цифровото разделение поради цвета на кожата в тези общности. Инициативата е наречена „Проект за Дигитално село” и в него са поканени бившият председател и главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard – Карли Фиорина, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, както и активистът за правата на човека Джеси Л. Джаксън старши, като целта е всички те да помогнат в стартирането на кампанията.
Проектът осигурява оборудване и техническа помощ за общностите с цел да подпомогне преодоляването на социалното разделение. Резултатите са поразителни. Според бившия шеф на Федералната комисия по комуникациите, Племенното дигитално село (група, съставена от 19 племена в Сан Диего) е изградило една от най-големите нелицензирани безжични системи в страната, както и компания за дигитален печат. Други групи в Източен Пало Алто и Балтимор са доставили лаптопи на учители и ученици и са им помогнали в обучението за интегриране на учебната програма в този училищен район. Като цяло, инициативата помага на тези общности да изградят свой собствен технологично ориентиран бизнес, да подобри образователната система и икономиката в тези райони.

Развръзката: В отговор на въпроса “Какво имаме на финала?”, резултатът може би е очевиден. Имаме индиански племена, които обсъждат свои проекти, свързани със студенти в Станфорд чрез видеоконферентна връзка. Жителите на Източен Пало Алто имат достъп до уеб портал в тяхното дигатално село, до местни новини, възможности за обучение и перспективи за намиране на работа. В Пало Алто и Балтимор училищните райони получават възможност да интегрират тяхната учебна програма онлайн.

И това далеч не са всички резултати. Това са само странични ползи или продукти, плод на изградени капацитети. Хора от всички сфери на живота, във всяко от Цифровите селища всъщност се научиха как да започнат да изграждат и управляват делата си. Те получиха възможност да станат мениджъри, предприемачи, хора от бизнеса и възпитатели. Удовлетворението след това е огромно, а този вид обучение може да се прилага през целия живот на човека, отвъд конкретен проект или програма.
Цифровите селища са блестящ пример за корпоративна филантропия, която дава едновременно средства и идеи, на фона на несигурност и отчуждение в последните десетилетия. Инициативата на HP прави опит да преодолее цифровото разделение по цвят на кожата в различни общности – цел, похвална сама за себе си.

Маргинализираните общности поемат сами управлението на своя колективен живот и произвеждат реални резултати, които надминават всякакви очаквания (дори собствените им). И все пак истинската история не е за технологиите, а за партньорството – корпоративна филантропия в синхрон с ангажимент и решение на проблем, представени като модел за успех.

Прочетете оригиналната статия на Dr. Fetterman.

Д-р Fetterman е президент и главен изпълнителен директор на Fetterman & Associates, международна консултантска фирма за изготвяне на оценки. Той има 25 години опит в Станфордския университет, в областите администрация, образование и медицина. Бил е председател на американската асоциация за оценяване.

 

Назад