Пощенска банка с Изложба срещу трафика на хора STEP 2 FREEDOM

23.10.2012 | Новини








Изложбата ще представи гледната точка на младите към този глобален проблем на Моста на влюбените (до НДК) в периода 25 октомври – 11 ноември, в София.

Тя е съвместна инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка. Събитието се осъществява в партньорство със Столична община. Инициативата цели да повиши информираността на обществото по проблема и да напомни, че никой не е застрахован, а мащабите на това престъпление са огромни.

В изложбата са включени 58 плаката, които дават творческата гледна точка по проблема с трафика на хора на студенти от департамент „Изящни изкуства” на НБУ и на Джуди Бойл, създателката на международния проект The NO Project. В изложбата са включени и визии от различни информационни кампании на НКБТХ. Това е своеобразно продължение на оригиналната изложба FREE ME, която се състоя през юни 2012 г. и на която бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения, изработени специално за изложбата от студенти от НБУ, както и произведения, част от проекта The NO Project.

По предварителни данни на Европейската комисия 76% от жертвите на трафик на хора в ЕС са експлоатирани сексуално, 14% са подложени на трудова експлоатация, 3% са принудени да просят, 1% са експлоатирани в домакинствата и 6% са подложени на друг тип експлоатация. От своя страна Международната организация на труда докладва, че в ЕС жертвите на принудителен труд, включително принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души. В България само за първите 6 месеца на 2012 г. са идентифицирани 337 жертви, а за миналата година броят е 541.

Пощенска банка беше официален партньор на Националната комисия за борба с трафика на хора в тазгодишната информационна кампания с фокус върху превенцията на сексуалната експлоатация на жертви на трафика на хора. Банката е една от малкото бизнес организации, която в последните години се включва проактивно като партньор в националните информационни кампании за борба с трафика на хора. Това става именно чрез международния проект The NO Project, чиято реализация в България започна по инициатива на банката през лятото на 2012 г.