Конференция на тема “Жените и филантропията”Назад

Български дарителски форум и Български фонд за жените проведоха конференция на тема “Жените и филантропията”

Събитието беше на 22 ноември в хотел “Шератон”, зала “Роял” I от 9:00 до 14:30 часа.

Целта на събитието беше насърчаване и мотивиране на жените в България да се включват в реализацията на социално значими каузи чрез експертна и финансова подкрепа, доброволчески труд, създаване на фондации и ориентиране на бизнеса в посока на общественозначими проекти, както и популяризиране на добри дарителски модели и практики и ангажираност на бизнеса и гражданите в социално значими каузи, през креативната женска енергия.

Лекторите

                           Керъл Ендриа (Carol Andreae) живее и работи в САЩ, щата Охайо, за “Women’s Fund of Central Ohio” – организация, на която е съосновател и посвещава по-голямата част от времето си. Керъл е член и на фондацията “Жените движат милиони” (Women Moving Millions), която насърчава филантропията и усилията на жените, които работят за социална промяна.

С бакалавърска степен от “Smith College” и магистърска степен от университета в Охайо, Керъл продължава да надгражда своето образование и е сертифицирана по две обучителни програми: The Newfield Network, The Strozzi Institute и Тhe Gestalt Institute of New England.

Професионалният й път включва още и преподавателски опит в сферата на образованието, както и опит като “fund raiser” и кариерен консултант, водещ на тренинги за самоусъвършенстване и изпълнителен директор на The Women’s Career Center в Портланд, щата Мейн.

Реч на Керъл Ендриа  55,0 KB.

 

                            Мариан Сакс (Marjan Sax) е учен, писател и опитен тренер на обучения. По стечение на обстоятелставата Мариан Сакс е поставена в ролята да бъде между “света на парите” и “света на фондонабиращите” – едва 25 годишна, тя получава щедро наследство, с което по-късно става един от основателите на “Мама Кеш” (Mama Cash) в Холандия, организация, която подпомага проекти на НПО за защита правата на децата и жените.

Като директор на фондацията и председател на управителния съвет на “Мама Кеш”, Мариан допринася много както за значителните финансови успехи на фонда, така и за успешното му функциониране и дейност.

Реч на Мариан Сакс48,5 KB.

                                                        Карълайн Търнър (Caroline Turner) е заместник-председател на Управителния съвет на Фондация Оук (Oak Foundation). Тя е част от семейството, което през 1998 г. основава фондацията в Женева, Швейцария. Капиталът на фондацията идва от бизнеса с безмитни стоки, в който участие има бащата на Карълайн Търнър – Алън Паркър.

Фондация Оук насочва своите ресурси към решаване на глобални социални и екологични проблеми, и по-конкретно към такива, със съществено въздействие върху живота на хората. Фондацията има няколко програми, насочени към различни теми: опазване на околната среда, превенция на злоупотребата с деца, спазването на човешките права, каузи, които осигуряват правата и развитието на жените и др.

В близо 13 годишната история от създаването си до сега фондацията е финансирала над 2100 проекта на неправителствени организации от целия свят. Седалището на фондацията е в Женева, но чрез отделни клонове тя присъства освен в България, също в Дания, САЩ, Великобритания, Белиз, Етиопия и Зимбабве.

 

                         Магдалена Малеева е бивша професионална тенисистка, достигнала 4-то място в световната ранглиста. След края на изключителната си тенис кариерата, Магдалена се завръща да живее в София и е в основата на няколко различни инициативи, сред които са Тенис Клуб Малееви, инициативата “Горичка” и марката за традиционни био храни Harmonica.

 

                            Радина Велчева, фондация “Искам бебе” e председател на УС на фондацията. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и „Маркетинг, реклама и бизнескомуникации” в УНСС. Работи като журналист в БНР. След това продължава професионалния си път в сферата на PR-а.  Последователно е експерт “Комуникации” в рекламна агенция “Адиа”,  занимава се с маркетинг и реклама в БНТ и с медии в рекламна и медийна агенция „Огилви”. Завършва магистратура по биоетика в СУ “Св. Климент Охридски”.

Основните й интереси са в сферата на разработването на социални мрежи и проекти, в медиите и PR-а.  От 2007 г. до сега е част от екипа на Фондация “Искам бебе” и e един от нейните основатели. Работата й във фондацията е нейна лична кауза, защото вярва, че хората с репродуктивни проблеми трябва да се борят за мечтите си.

 

                              Цецка Радева е собственик на фирма за преводи „Интерланг” и съдружник в Event Design – фирма за организиране на събития. Компанията й стартира дейност като малък бизнес преди 15 години. Днес екипът наброява 20 души и над 1000 на свободна практика. Компанията има заслуги за над 500 000 преведени страници и над 2500 организирани събития и има сключени договори за преводи с Европейския парламент, Народното събрание, Министерство на финансите и на правосъдието.
“Интерланг” е член на “European Language Industry Association” и работи активно за представянето и застъпничеството на интересите на преводаческата индустрия, както и за следването на етичните правила и стандарти в бранша.
Вече над 15 години Цецка Радева е частен дарител. Подкрепя семейства с репродуктивни проблеми, както и хора с физически и интелектуални увреждания и деца от институциите.
Вярва, че ценностите и „правенето на благотворителност” трябва да се възпитават на ниво „семейство и личен пример”. Насърчаването на индивидуалния жест е много по-важно от публичността му, но въпреки това за средата са важни примерите на дарителите и те трябва да се оповестяват.

 

                             В средата на 90-те Нина Миткова (заедно със съпруга си Максим Митков), започват частен бизнес –  внос и търговия на бебешки колички от Турция и Далечния изток. Постепенно към детските колички се добавят нови асортименти за отглеждане на бебета, докато узрее и идеята за собствени търговски марки и контролирано производство в множество фабрики в Китай и Тайван. „Чиполино” се ражда като идея в началото на новото хилядолетие и за 10 години става водеща марка на българския, македонския и сръбския пазар. През последните години марката добива популярност и на още много пазари от ЕС, както и на по-екзотични дестинации като Таити, Малта, и Мароко. Междувременно семейството стартира и друг успешен бизнес – производство на велосипеди. Така, за около 15 години, портфолиото от продукти и марки нараства значително, както и броя на работещите в семейните фирми. Днес Нина и Максим са работодатели на 650 души.

В областта на корпоративната социална отговорност „Чиполино” ремонтира и възстановяват стаи за изписване на новородени в болници и София и Пловдив, обзавежда стаи за повиване и хранене на бебета в Пловдив и в ДКЦ в няколко града в страната, прави продуктови дарения за детски, медицински и общински центрове. Фирмата възстановяване, облагородяване и надгражда инфраструктурата на парк “Тракия 01”, подкрепя и културни прояви и събития с благотворителна цел.

 

                           Станимира Георгиева е член на Управителния съвет и директор “Човешки ресурси” в УниКредит Кънсумър Файненсинг А.Д. Тя е член на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), член на Клуба на HR експертите в Румъния и на Финансовия съвет на American International School в Букурещ.

Със своята експертиза в областта на HR-a Станимира допринася много за успешното стартиране и устойчивия бизнес на две компании във финансовата сфера в България и в Румъния.

Цялото й семейство активно подкрепя различни събития, свързани с корпоративната социална отговорност и проекти, насочени към общността, особено такива с фокус върху околната среда, грижата за децата и инвестициите в образованието им. Семейството й участва в различни благотворителни кампании, които набират средства за подпомагане на инициативи на местната общност. И тя, и съпругът й Станислав Георгиев, са страстни планинари, организират и маратони, които посвещават на благотворителни каузи.

Станимира вярва, че хората и обществото могат да израстват и да се развиват, защото имат неограничен потенциал. За нея животът е дар и всички имаме свободен избор и решения за действие. Тя е осъзнала, че не всички имат равни шансове и затова като общество имаме толкова повече отговорност към другия. За нейния живот има огромно значение способността да даваш.

 

Стоила Бонгалова е директор на Български фонд за жените. Завършва социология  в СУ „Св. Климент Охридски”. Професионалният си път започва в Института по социология на БАН. След това последователно работи в Министерство на отбраната „Център за социологически проучвания”, агенция за социални и пазарни проучвания „НОЕМА”, агенция „Маркетинг.Медии.Анализи. От 2004 г. е член на Управителния съвет на Български фонд за жените, а от 2009 г. е част от екипа на фонда.

Работата й в Български фонд за жените е насочена към повишаване но обществената чувствителност по въпроси на равнопоставеността между половете, разработване на благотворителни инициативи и събития. Работата й във фонда е нейна лична кауза, защото вярва, че жените са инициативни, иновативни и  имат потенциал да променят света към по-добро.

Презентация на Стоила Бонгалова 727 KB.

 

 

Назад