Дарителска инициатива в Чехия провокира децата да четатНазад

Как да четем и да печелим пари

Преди около година чешкият бизнесмен и филантроп Мартин Роман попада на проучване, което поставя началото на една необичайна  кампания. „Прочетох изследване на Програмата за международно оценяване на учениците, според което чешките ученици имат оценки над средните по естествените науки, малко над средните по математика и под средните по четене и разбиране на текстове”. Ниското ниво на грамотност и липсата на интерес у учениците са основните мотиви на г-н Роман да създаде кампания, която обедини ползите от четенето с тези на дарителството. „Не е въпрос само на четене, а също така на възможността да изразяваш себе си”, споделя г-н Роман.

Тази година 42-годишният Мартин Роман, управител на редица чешки компании, включително на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и притежаващ около 30 милиона щатски долара, обеща да предостави част от своите авоари за благотворителни каузи. Към момента г-н Роман насочва даренията си към сферата на образованието (дарява 5.5 мил. щ. долара на училище в Прага).

Програмата, наречена „Четенето помага”, може да бъде видяна на уеб-сайта www.ctenipomaha.cz . В сайта децата могат да се регистрират, да изберат книга, съответстваща на тяхната възрастова група и да направят тест върху нея. Всеки отговорил на въпросите от теста печели кредит (2.8 долара ). Учениците даряват спечелените кредити, които се обръщат в пари, от специално създадения за тази цел фонд от Роман, възлизащ на 555 000 долара годишно. Децата правят избор за какви кауза да дарят – подкрепа за хора с увреждания, за обучения на кучета-водачи, специализирано оборудване за къщи за възрастни и др.

От началото на проекта „Четенето помага”  през април тази година са се регистрирали повече от 45 000 деца на възраст от 6 до 18 и са събрали 220 000 долара.

Към момента в проекта са включени около 200 книги на най-различни автори.

Подборът е на писателя Зденек Сверак, написал сценарий за филма „Коля”(носител на Оскар за най-добър чуждоезичен филм). Творбите са разделени в 3 възрастови групи – от 6 до 9, от 10 до 14 и от 16 до 18 години. Присъстват книги от най-различни литературни епохи – от „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“ на Ярослав Хашек до Хари Потър. Има четива и за най-малките: Мечо Пух и др. Учителите също оказват нужната подкрепа на инициативата, провеждайки дискусии в часовете. Непрекъснато се въвеждат нови книги и тестове в системата, като идеята е към края на годината да се добавят още 300 заглавия.

9-годишна участничка в проекта споделя  ”Единствената ми препоръка към организаторите  на „Четенето помага” е да бъдат включени повече книги за малките читатели на възраст от 6 до 9, защото вече съм прочела повечето от книгите на сайта, както и да добавят повече книги от поредицата за Хари Потър”

„До този момент сме събрали средства за 45 проекта – споделя Мартин Роман – като средно на проект се падат по около 5 500 долара”.

„Намирам инициативата за вдъхновяваща, защото свързва едно младо поколение с добре управлявани доброволчески организации и спомага за развитието на значими обществени каузи” казва Павлина Калусова, директор на Чешкия Дарителски Форум. Форумът осигурява връзката на проекта „ Четенето помага” с индивидуални дарители.

Програмата предоставя една уникална възможност за учениците да развиват своите литературни умения и същевременно да станат част от света на филантропията.  Децата придобиват ценен опит в няколко направления: от една страна за първи път им се дава шанс чрез своя труд да печелят пари, а от друга сами да вземат решение каква кауза да подкрепят. Учениците получават по и-мейл снимки и информация относно тяхното дарение и начинът, по който то е усвоено.

„Това, което ми харесва в тази инициатива е , че помагам с това, което знам” разказва 14-годишно момче. „Различава се от други дарителски кампании, на които съм помагал”. Децата си правят собствени състезания относно това кой ще прочете най-много книги и ще събере най-много пари.
„За първи път разбрах за този проект от майка ми, но не обърнах особено внимание до момента, в който моите приятелки от училище не започнаха да се занимават с решаването на тестовете” споделя 9 годишната Клара от Прага – „Много ми хареса идеята да помогна за обучението на куче – водач, което след 20 месечна дресировка да стане част от живота на нуждаещ се човек”. Неправителствената организация  „Помагащите Лапи”, която се занимава с отглеждането и с обучението на кучета – водачи, е един от бенефициентите на набраните средства от деца като Клара.

Едни от най-големите ентусиасти в програмата са самите учители. „ Прекрасен проект, който комбинира желанието и мотивацията за четене, самостоятелното използването на интернет и участието в благородни каузи” казва Ян Месир. Той е учител по информатика и е един от най-активните симпатизанти на „Четенето помага”. Около 254 деца, или близо една трета от всички в неговото училище, участват в програмата.

„Прочел съм около 10 книги, което се равнява на близо 28 долара – радва се един от учениците на г-н Месит – със сигурност ще продължа с този проект”.

Всичко това е една хубава новина за г-н Роман, който възнамерява да осигури и занапред нужните пари.  „Готов съм да продължа, доколкото мога и докато е нужно”

Източник: The Wall Street Journal
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204226204576598422408026268.html?KEYWORDS=Czech+kids#articleTabs%3Darticle

Назад