На 18 декември 2008 г. в хотел „Хилтън” се проведе Четвъртата годишна дарителска конференция, организирана от Български дарителски форум и Клуб на корпоративните дарителиНазад

На 18 декември 2008 г. в хотел „Хилтън” се проведе Четвъртата годишна дарителска конференция, организирана от Български дарителски форум и Клуб на корпоративните дарители. Темата на конференцията бе «Дарителството – етика и публичност».

Конференцията се осъществи със съдействието на ЕКО България, Американска фондация за България, Институт «Отворено общество» – София, Фондация за реформа на местното самоуправление, Фондация «ЕКО Общност», Фондация «Помощ за благотворителността за България», Фондация «Благотворител», Фондация «Работилница за граждански инициативи», К&К Електроникс,Samsung и с медийното партньорство на RE:TV, Дарик Радио и Списание „Тема”.

Н. Пр. Нанси Макълдауни, посланик на САЩ, откри годишната дарителска конференция и акцентира върху важността на филантропията с думите: „Във време на икономическа криза дарителството е от още по-голямо значение, поради увеличаващия се брой нуждаещи се.” Тя сподели радостта си да бъде част от това положително събитие от обществена значимост. Говорители в конференцията бяха Деница Сачева (ПР агенция Inteldays solutions), Райна Гаврилова („Тръст за гражданското общество в централна и източна Европа”), Мария Стефанова (член на Съвета за електронни медии), Боряна Кирилова (Журналист и медиен експерт).

Конференцията събра компании и организации, които даряват за обществото, финансиращи организации и медии. Под формата на неформалното Световно кафе участниците обсъдиха теми като „Дарителство и етика”, „Дарителство и публичност”, „Дарителство по време на финансова криза”, „Партньорства за по-ефективно дарителство”.

Много обсъждана тема по време на конференцията бе налагането на „двоен стандарт” в отразяването на дарителски инициативи. Участниците обсъждаха и отразяването в медийното пространство на т.нар. личен ПР на публични личности, за сметка на избирателното отразяване на социалната отговорност като кауза.

По време на конференцията беше връчена наградата „Най-голям корпоративен дарител 2008”, които подреждат компаниите според финансовите данни за техните благотворителни и социални инициативи в подкрепа на общественополезни каузи, финансирани през 2007 г.

В категория “Най-голям обем на финансови дарения” с финансов принос към благотворителността за 2007 г. от 1 065 658.61 лв. беше отличен мобилният оператор М-тел.

В категория “Най-голям дарител на време и услуги от служителите” първенството зае Първа инвестиционна банка с доброволен труд на служителите си, остойностени в размер на 20 000 лв.

В категория „Най-щедра компания на 2007 година” първото място зае спортно-туристическата агенция Одисея-ИН ООД, дарила общо 4.04% от годишната печалба на фирмата за благотворителни цели.

Загора Холдинг, която обединява машиностроителните предприятия „Прогрес” АД, „Пресков” АД, „Хранинвест-ХМК” АД и „Завод за каучукови уплътнители” АД, бе отличена за “Най-голям дарител на стоки и материали през 2007” с дарителски инициативи на стойност 6 040 лв.

Назад