Конкурси и програми


„БАКБ Предизвикателство“ е  програма на конкурсен принцип за подкрепа на предприемачи в начален етап на развитие, с фокус върху “зелени” и устойчиви инициативи.

25 000 лв. е безвъзмездното финансиране, осигурено от Българо-американска кредитна банка за награден фонд на най-добрите бизнес идеи. Програмата е създадена от Център „Ринкър“ към Фондация BCause, в партньорство с Българо-американска кредитна банка.

БАКБ Предизвикателство ще предоставя възможност на предприемачи в начален етап на развитие да получат подкрепа за своята идея, да изработят жизнен бизнес модел и да създадат своя първи бизнес план. Участниците ще бъдат обучавани по съвременна методика, разработена от лекторите на Ринкър център и доказала своята ефективност във времето. Много ценни в програмата са практическите обучения, срещите с предприемачи, взаимната подкрепа между участващите екипи.

Търсените бизнес инициативи могат да се развиват в едно или няколко от следните направления: устойчива градска среда; „зелени“ продукти, процеси, технологии; платформи, подкрепящи устойчиви продукти и производителите им; ефективно използване на суровини/материали и рециклиране; образование и други услуги, свързани с устойчивост; устойчиво земеделие; туризъм, развиван по устойчив начин; иновации.

За участие могат да кандидатстват хора и екипи с добри идеи за бизнес, свързани с темата на конкурса, както и микро, малки и средни предприятия с по-малко от три приключили финансови години.

Кандидатстването става само с кратко описание на бизнес идея и попълване на онлайн формуляр. Авторите на избраните идеи ще бъдат поканени на събеседване. За участие в програмата ще бъдат одобрени до 30 участника.

Научете повече!

 


Стипендиантската програма на „Американска фондация за България“ (АФБ) предоставя 10 месечни стипендии на обща стойност 900 лв. на ученици от 9 до 12 кл. с високи постижения в областта хуманитарните и природните науки и изкуствата, както и олимпийски стипендии на носителите на медали от международни олимпиади по природни науки.

Срокът за подаване на документи е 25 октомври. Условията за кандидатстване са качени на сайта на фондацията.

Списък на училищата, с които Американска фондация за България работи по програма „Стипендии в средното образование“ можете да намерите тук.

 


 

„Общество на всички възрасти” – кампания за Международния ден на възрастните хора 1 октомври

Фондация Лале започва кампания „Общество на всички възрасти” за 1 октомври, който от 1991 година се отбелязва като Международния ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН.

Тази година темата на кампанията е „Влизане в бъдещето: използване на талантите, приноса и участието на възрастните хора в обществото.” Целта е да се включи и разшири приноса на възрастните към техните семейства, общности и цялото общество.

Пълна информация за кампанията и как може да се включите на сайта на фондация Лале.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

Конкурс за Доброволческа инициатива 2017

Фондация Лале и Национален Алианс за Работа с Доброволци обявяват традиционния конкурс за най-ефективни и интересни доброволчески инициативи в България за седма поредна година.

Поканени са да участват граждански и бизнес организации, читалища, училища, доставчици на социални услуги, културни организации, спортни клубове и доброволчески групи, които през настоящата година са организирали доброволческа инициатива, без разлика на целта и начина на организация, място и време на реализация, източници на финансиране, брой и възраст на доброволците. Всяка добра инициатива заслужава признание!

Най-добрите инициативи ще бъдат отличени със сертификат и материална награда във формата на инвестиция в развитието на доброволците и организацията.

Организации и отделни хора могат да номинират инициативи до 31 октомври 2017 на office@navabg.com.

Подробна информация и формуляр на сайта на фондация Лале.

 


 

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ като единствен партньор на TechSoup за България, представя глобалната инициативата #Storymakers2017. Това е кампания, която дава възможност неправителствени организации от целия свят да усвоят нови умения за разказване на истории и да спечелят награди на обща стойност 10 000 щатски долара!

Включвайки се в #Storymakers2017 всяка българска неправиелствена организация може да:

– научи нови техники за разказване на истории чрез уебинари, брошури и онлайн обучения;
– създаде контакти с други неправителствени организации, чрез събития на живо и в социалните медии;
– спечели награда участвайки в конкурса #Storymakers2017;
– научете нови начини за разказване на истории от богатата база данни на TechSoup, състояща се от уебинари, онлайн материали, както и събития и инструменти за социалните медии;
– вдъхновете се от историите на други организации.

Изпратете вашия видеоклип или снимка за конкурса #Storymakers2017. Предвидени са награди на обща стойност 10 000 щастски долара. Конкурсът #Storymakers2017 стартира на 5 септември 2017 и ще приключи на 31 октомври 2017 гСлед 31 октомври ще има две седмици за гласуване в общността и експертно гласуване.

Победителите ще бъдат обявени до 15 ноември 2017 г. Вижте указанията за участие и отделните категории на конкурса тук. Кандидатстването става на сайта на инициативата: info.techsoup.org/storymakers-2017

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ вярва, че ефектното и увлекателно разказване на истории може да преобрази усилията на нестопанските организации за набиране на средства и застъпничество. Популяризирайки инициативата #Storymakers2017 у нас, ФРГИ цели да подпомогне гражданските организации да повишат уменията си за разказване на истории и по този начин да достигнат до важни за тях хора и организации.

В подкрепа на кандидатите, e публикан линк към два полезни инструмента, свързани с конкурса. От него са достъпни: ръководство за #Storymakers и ръководство за управление на публични събития. ФРГИ пожелава успех на всички участници!

 


 

SEEDplus – нова възможност за стартиращи млади предприемачи на фондация BCause

През 2017 и 2018 г. Фондация BCause ще предоставя консултантска помощ на стартиращи млади предприемачи, които биха искали да обменят опит с колеги от техния бранш в страни от Европейския съюз. Проектът SEEDplus се финансира от програма „Еразъм за млади предприемачи“ на Европейската комисия.

От подкрепа по проекта могат да се възползват социални предприемачи, лидери на нестопански организации и IT предприемачи, които могат да се свързват както помежду си, така и с по-широката група на традиционни предприемачи. В унисон с европейските директиви, приоритет на проекта е и да помогне на предприемачи между 18 и 35 години и жени-предприемачи.

Повече информация – на сайта на фондацията.


Фондация „Радостина Константинова“ обявява постоянен конкурс за грантове за разследване

Фондация „Радостина Константинова“ обявява постоянен конкурс за грантове за разследване. Тези грантове ще покриват единствено разходите за разследвания на одобрените кандидатури без хонорари за авторите. Предложените идеи трябва да отговарят на следните критерии – обективност, обществена значимост, вярност към фактите. Моля, изпратете вашите идеи и планирани разходи на следните е-mail адреси:

email@radostinakonstantinova.org
veselint@gmail.com
vasileva@megacommunications.net

Срокът за изпращане е постоянен.

 


Google ще подкрепя НПО в България

FRGIОт 1 септември Google дава възможност НПО в България да получат безвъзмездно достъп до продуктите на компанията като Ad Grants, YouTube for Nonprofit, Google Apps.

Цели Да се спестят технологичните разходи на НПО и се подобри ефективността им при работа в мрежа и комуникация. Фондация Работилница за граждански инициативи подкрепя програмата и валидира кандидатурите за България по международно приети стандарти.

Конкурсът е текущ. Информация и насоки за кандидати вижте на сайта на ФРГИ.