Конкурси и програми

Кандидатствайте за „Проект на годината 2018“ на фондация Лале

Конкурсът е за граждански организации, които през 2018 г. са изпълнявали проект за участие, подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хора или общността в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, които те обслужват.

Критерии за оценка на кандидатите: устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места.

Проекти могат да бъдат номинирани от организации и лица чрез формуляр за представяне.
Краен срок: до 19 февруари 2019 г. на имейл: info@tulipfoundation.net.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Уъркшопове по писане за младежи с Джеремая Чембърлин: 13-29 май 2019

Фондация „Елизабет Костова“ обяви покана за кандидатстване в пролетен уъркшоп по творческо писане, насочен към български ученици от гимназиален курс в категориите микро разказ, нехудожесвена литература, драма.

Ментор на младежите ще бъде Джеремая Чембърлин (САЩ) – преподавател по творческо писане в Мичиганския университет. Сътрудничи като редактор на списание Poets & Writers, главен редактор е на Fiction Writers Review, съавтор е на наръчника по художествена документалистика Creative Composition. Негови текстове са излизали в редица периодични издания, сред които Absinthe, Glimmer Train Stories, Granta, Michigan Quarterly Review, Virginia Quarterly Review, Vagabond и др. През 2017 г. е стипендиант на американската комисия „Фулбрайт“ за провеждане на изследователска дейност в България.

Краен срок за кандидатстване: 17 април 2019 г.
Подробности на сайта на фондацита.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Трети национален литературен конкурс „Албена“

Фондация „Българска Памет“ и д-р Милен Врабевски за поредна година подкрепиха провеждането на един от най-мащабните белетристични форуми у нас – Национален литературен конкурс „Албена“.

В него могат да участват с един разказ, пресъздаващ драматичен женски образ, автори, навършили 18 години, които творят на български език. Разказите не трябва да надвишават обема на четири стандартни страници, с шрифт Times New Roman, размер 14, и да не са публикувани до момента на приключването на конкурса.

Кандидатурте се изпращат на електронен адрес: konkurs.albena@abv.bg
Краен срок: 31 май 2019 г.
За допълнителна информация: 0884339516 – Павел Боржуков, координатор за конкурса.

Конкурсът се организира в партньорство с Кметство Врабево, НЧ „Христо Ботев – 2011“, Съюза на българските писатели и община Троян.

––––––––––––––––––––––––––-

Созоползки семинар по творческо писане за художествена литература: 13–17 юни 2019

Фондация „Елизабет Костова“ приема кандидатури за участие в дванайсетото годишно издание на Созополските семинари по творческо писане, което ще се проведе между 13 и 17 юни 2019 г. в античния Созопол, България.

За участие в семинара могат да кандидатстват писатели от България и от англоговорeщи страни, включващи, но неограничени до Австралия, Ирландия, Обединеното кралство и САЩ. Приемат се художествени текстове в жанра на романа и разказа.

За участие в семинара ще бъдат допуснати общо 10 кандидати. 5-ма пишещи на английски език, и 5-ма пишещи на български език, ще бъдат селектирани за участие като курсисти, стипендианти на програмата. Фондация „Елизабет Костова“ ще осигури техните храна, настаняване и транспорт в страната, за времето им на участие в семинара. На петте англоезични участници, пътуващи от чужбина, ще бъдат възстановени 50% от разходите за международен транспорт.

Краен срок за кандидати: 25 февруари 2019 г.

Насоки, подробности и формуляр за кандидати на сайта на фондацията.

–––––––––––––––––––––––––––

Платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора YOUTH EMPOWERED
Безплатната онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора YOUTH EMPOWERED е инициативата на Кока-Кола представи „Дай старт на успеха“, която реализира в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България.

Платформата има за цел да даде възможност на желаещите да се възползват от професионално разработени обучения, достъп до ментори в различни сфери, иницииране и участие в дискусии и модели за самостоятелно усъвършенстване и развитие. При регистрация в платформата, потребителите могат освен да развиват различни личностни и бизнес умения, така и да се възползват от практически съвети как да напишат своята автобиография, как да се подготвят за интервю за работа, къде да търсят свободни работни позиции и т. н. Освен това имат достъп и до онлайн и офлайн обучения със специалисти от различни сфери. Платформата позволява и създаването на групи за дискусии и съвети по различни теми и въпроси.


SEEDplus – нова възможност за стартиращи млади предприемачи на фондация BCause

През 2017 и 2018 г. Фондация BCause ще предоставя консултантска помощ на стартиращи млади предприемачи, които биха искали да обменят опит с колеги от техния бранш в страни от Европейския съюз. Проектът SEEDplus се финансира от програма „Еразъм за млади предприемачи“ на Европейската комисия.

От подкрепа по проекта могат да се възползват социални предприемачи, лидери на нестопански организации и IT предприемачи, които могат да се свързват както помежду си, така и с по-широката група на традиционни предприемачи. В унисон с европейските директиви, приоритет на проекта е и да помогне на предприемачи между 18 и 35 години и жени-предприемачи.

Повече информация – на сайта на фондацията.


Фондация „Радостина Константинова“ обявява постоянен конкурс за грантове за разследване

Фондация „Радостина Константинова“ обявява постоянен конкурс за грантове за разследване. Тези грантове ще покриват единствено разходите за разследвания на одобрените кандидатури без хонорари за авторите. Предложените идеи трябва да отговарят на следните критерии – обективност, обществена значимост, вярност към фактите. Моля, изпратете вашите идеи и планирани разходи на следните е-mail адреси:

email@radostinakonstantinova.org
veselint@gmail.com
vasileva@megacommunications.net

Срокът за изпращане е постоянен.


Google ще подкрепя НПО в България

FRGIОт 1 септември Google дава възможност НПО в България да получат безвъзмездно достъп до продуктите на компанията като Ad Grants, YouTube for Nonprofit, Google Apps.

Цели Да се спестят технологичните разходи на НПО и се подобри ефективността им при работа в мрежа и комуникация. Фондация Работилница за граждански инициативи подкрепя програмата и валидира кандидатурите за България по международно приети стандарти.

Конкурсът е текущ. Информация и насоки за кандидати вижте на сайта на ФРГИ.