Откриване на фотоизложбата „Благотворителността през обектива“ 2018Назад

„Благотворителността през обектива“ се организира от Български дарителски форум (БДФ) и Фондация BCause.

Конкурсът за фотография „Благотворителността през обектива“ се провежда веднъж годишно, от 2012 година.

Грантовата програма „Благотворителността през обектива“ се провежда веднъж годишно, от 2015 година. Това е единствената в България програма, която финансира проекти в сферата на социалната фотография.

„Благотворителността през обектива“ финансира три фотографски проекта през 2018:

Истории за кучета водачи на незрящи хора, доброволци, които помагат при бедствия, и човек, посветил живота си да прави чешми, са във фокуса на фотоесетата

Приключи конкурсът в грантовата програма „Благотворителността през обектива“ 2018 на Български дарителски форум и Фондация BCause. Журито обяви имената на тримата фотографи, които получават финансиране по 2000 лева за фотопроекти на тема „благотворителност“.

Борислав Трошев – „Историята на кучето водач“. Проектът ще проследи отглеждането на кучета водачи за незрящи хора. Фотографът ще прекара известно време в дом на приемно семейство, което оглежда кучето. С помощта на фондация “Очи на четири лапи” ще заснеме и обучението му. На финала ще прекара няколко дни с куче водач, което вече е помощник на човек с увредено зрение.

Тихомира Методиева – „Калени в огън“. Проектът ще представи доброволците-пожарникари,  посветили времето си да реагират при пожари, наводнения, земетресения и други бедствия. Рискуват живота си, за да помагат в ситуации, в които обикновено хората бягат. Те не притежават свръхестествени сили. Те са обикновени хора с необикновено хоби. В момента в България има 220 доброволни формирования, в които членуват близо 3000 доброволеца.

Добрин Кашавелов – „Вода за хаир“. Проектът ще разкаже за човек, посветил живота си на търсенето на вода и правенето на чешми „за хаир“. Освен дарбата да открива и “чува” водата, героят на историята и до днес помага на хората по различни начини. Той живее в Родопите. Всяка седмица се моли и еднакво почита и джамията, и църквата. Казва, че водата е жива и разбира всичко.

Отличените фотографски проекти ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде открита на 26 ноември 2018 в София, а след това ще пътува в различни градове на страната.

Жури на „Благотворителността през обектива“ са Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева, Темелко Темелков.

„Благотворителността през обектива“ е единствената в България програма, която финансира проекти в сферата на социалната фотография. Победители през 2017 г. бяха Александър Николов, Красимира Василева и Николай Дойчинов.

Назад