Национална седмица на дарителските кръгове – инициатива на ФРГИ

13.12.2017 | Новини

През декември 2017 г. Фондация „Работилница за граждански инициативи“ организира Национална седмица на Дарителските кръгове. Каузи ще търсят дарители в шест български града: Сливен, Монтана, Бургас, Варна, Стара Загора и Габрово.

Дарителският кръг е начин за разрешаване на конкретни проблеми и възможност за подобряване на живота в местната общност. По време на събитията на Дарителски кръг индивидуални дарители се запознават лично с до пет предложения за превръщането на града им в по-добро място, като по този начин се ангажират с представените каузи не само чрез дарение, но и чрез опит, идеи, контакти и доброволен труд.

Предложенията идват от местни граждански организации и инициативни групи, активно работещи в сферата на образованието, екологията и социалните дейности.

Дарителски кръгове у нас се провеждат от 2012 г. насам. През годините все повече дарители припознават събитията на Дарителски кръг като възможност да допринесат за развитието на своя град. Заедно с дарителския интерес нараства и броят на каузите, търсещи подкрепата на дарителите.

Пет години след провеждането на първия Дарителски кръг у нас са набрани близо 600 000 лв. в подкрепа на 201 местни инициативи. С тях са се ангажирали близо 2000 индивидуални дарители, като малко под половината от тях са даряват редовно. Подкрепените инициативи са се реализирали в над 10 населени места в страната.

Моделът Дарителски кръг се разпространява в България от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ от май 2012 г. и е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания The Funding Network, UK, която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.

Повече за инициативата научете тук.