Дарители в кадърНазад

Изложба с фоторазкази за различни лица на доброто се открива в София

На 17 октомври в изложбена зала „Триъгълната кула на Сердика“ ще бъде открито шестото издание на изложбата „Благотворителността през обектива“,  организирана от Български дарителски форум и фондация „BCause”.

Изложбата е визуалният резултат от конкурс на същата тема, който въвлича професионални фотографи и любители да търсят и показват различните лица на доброто и промяната, която носят дарителските жестове.

Това е единственият конкурс в България за документална фотография, който дава грантове на фотографи, за да заснемат свой социален проект.

Тази година конкурса спечелиха:

■ Александър Николов с документалния проект „Последният дар на човека“ – за донорството на органи, за хората и семействата, които даряват, за другите, които очакват, за загубата, смъртта и живота.

■ Красимира Василева с фотоесето „В света на спасените души“ – разказ за дарителите и доброволците, чиито имена и лица не познаваме. Те дават от себе си на болни хора, на деца в институции, на нуждаещи се… Фокусът, обаче, е и върху тяхната необходимост да даряват, защото това ги прави щастливи.

■ Николай Дойчинов с фоторазказа „Очи в очи“ – за директното общуване като противоотрова срещу предразсъдъците – истории за бежанците и за децата им, които намират в България разбиране, топлина и подкрепа, въпреки общите негативни настроения.

Изложбата може да видите в новото изложбено пространство „Триъгълната кула на Сердика“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 до 30 октомври, като наред с документалните проекти в експозицията ще участват и отделни фотографии на тема „благотворителност“. След това изложбата ще пътува в различни градове от страната.

Жури на „Благотворителността през обектива“ са Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева и Темелко Темелков.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Аурубис, Райфазенбанк и фондация „Америка за България“ и с медийната подкрепа на Vesti.bg, Информационен портал за НПО в България и Offnews.

 

 

Назад