Министерството на здравеопазването бави плащането към Център „Фонд за лечение на деца“

17.11.2015 | Новини, Становища

Дълг от над 1 млн 700 хил лв. към чужди клиники застрашава живота на деца

Какъв е проблемът?
Център „Фонд за лечение на деца“ не разполага с автономен бюджет. Всеки месец директорът на Фонда изпраща до финансовата дирекция на МЗ решенията за подпомагане на деца за лечение у нас и в чужбина, а министерството превежда необходимата сума по сметката на ЦФЛД.

През последните два месеца обаче това не се случва. В момента Фондът дължи над 1 млн и 700 хил лв на чужди клиники и още над 630 хил лв на партньори в България. Това поставя в риск живота на децата, чието лечение тепърва предстои. Много чужди клиники отказват да приемат пациенти от държава, която не се разплаща навреме. Предвид факта, че България изобщо не може да предостави лечение на някои тежки и спешни диагнози, отказът на МЗ да преведе необходимите средства е престъпен, независимо какви технически и административни аргументи се представят.

Какво отговори МЗ?
Заради проблема преди две седмици поискахме среща. Покана получихме в неделя следобед, след като настоящата пресконференция беше обявена.

Срещнахме се със зам. Министър Бойко Пенков и още четирима експерти на ведомството. Даденото обяснение, че средствата не са преведени заради непредоставени от директора на ЦФЛД протоколи от заседанията на Обществения съвет, не ни удовлетворява по няколко причини:

1. Забавянето на плащането застрашава живота на деца и не може да бъде аргументирано с липса на второстепенни административни документи;
2. Протоколите от заседанията на обществеия съвет не са финансов документ. ОС има консултативна функция, а средствата се отпускат възоснова на заповед на директора на ЦФЛД.
3. Всички поискани от МЗ протоколи и съпътстваща документация са изпратени своевременно до администрацията на МЗ, за което има издадени придружаващи писма с изходящ номер и дата от ЦФЛД.

Има ли нарушения във Фонда и защо отговорът на този въпрос е тайна?
Научихме от служителите в администрацията на Фонда, че през август са били проверявани от Инспектората към МЗ, и лично от директорката му Пенка Белева. Очакваше се докладът от проверката да излезе през септември. До края на месеца копие от този документ не беше получен нито от директора на ЦФЛД, нито от членовете на Обществения съвет. Достигнаха обаче слухове, че такъв документ съществува, и в него са констатирани груби нарушения. Докладът бил в работната група. Каква е целта на работната група, кои са членовете й и за какви „груби нарушения“ става дума публична официална информация липсва и до днес, затова БДФ я изиска по Закона за достъп до обществена информация.

Кой има интерес?
Трудно можем да си представим, че някой може да вижда финансови облаги в лечението на тежко болни деца. За съжаление обаче нямаме друго обяснение на настоящата ситуация.

Злоупотреби при лечение на деца в чужбина са невъзможни. Фондът заплаща на болниците по фактура, по банков път. При работа с клиники в ЕС се ползва формуляр S2 – документ по линия на европейските регламенти за планово лечение в чужбина. Той дава възможност децата да се лекуват на значително по-ниски цени, благодарение на което за 4 години на държавата са спестени над 40 млн лв.

От години алармираме, че Фондът изразходва огромна част от бюджета си (около половината) за заплащане на медицински изделия при операции в България. Убедени сме, че това финансиране трябва да се извършва от НЗОК. Преди година Общественият съвет на ЦФЛД създаде вътрешни правила за работа, които задължиха болниците да правят обществени поръчки за въпросните изделия и подобриха отчетността. Фондът обаче не разполага нито с бюджета, нито с административния капацитет на НЗОК, нито пък има право на контролни функции. Това ни кара да смятаме, че именно това перо крие най-голям риск от злоупотреби.

Затова на обещаната от МЗ тристранна среща между Фонда, министерството и касата, отново ще настояваме заплащането на медицински изделия да се извършва от НЗОК.

Една работеща институция се саботира от хора, които желаят да поемат управлението й. Можем само да подозираме защо.

Днес се състоя пресконференция по темата:
Участници:
Йордан Петров – „Спаси, дари на“

и членовете на Обществения съвет към ЦФЛД
Красимира Величкова – Български дарителски форум
Десислава Хурмузова – „Спаси, дари на“
Мария Чернева – БНТ
Надежда Цекулова – БНР