Известни са големите корпоративни дарители на България за 2015 г.

19.11.2015 | Новини

За десета поредна година Български дарителски форум (БДФ) връчи наградите „НАЙ-ГОЛЯМ КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ” 2015 г.

 

_91A0511_1

Конкурсът отличава компаниите, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на компаниите през изминалата 2014 г. а седемчленно жури ги класира и според качествата на техните програми.

 

_91A0069

Церемонията се състоя на 19 ноември 2015 г. и неин домакин беше Росен Плевнелиев, Президент на Република България.

Тази година в конкурса участваха 45 кандидатури в 8 категории. Ето и победителите:

В категорията „Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели компания „Дънди Прешъс Металс“ (1 386 760 лв.), следвана от VIVACOM (350 617 лв.).

Със статуетка Най-голям обем нефинансови дарения” e отличена Данон Сердика (420 375.79 лв., дарени в стоки и храни), а второто място е за Майкрософт – с нефинансови дарения на стойност 251 887.68 лв.

Призът „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” е за МТел.

В категорията „Най-щедър дарител” печели VIVACOM (с 1,21 %, дарени от печалбата преди облагане).

Две банки си тръгнаха с две от качествените награди на конкурса – Райфайзенбанк България спечeли гласовете на журито в категорията „Най-добра дарителска програма” с дарителската платформа „Избери, за да помогнеш“, а Пощенска банка взе приз за „Най-устойчива дарителска програма“ – за кампанията й „Най-добър старт за всяко дете“, в партньорство с УНИЦЕФ България.

Samsung Electronics печели третата качествена награда – в категорията „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ с национална менторска програма Trends of Tomorrow (TOT), разработена да вдъхновява, образова и запознава гимназисти с дигиталните умения и тенденциите на пазара на труда.

Наградата “Най-сполучливо партньорство” отличава партньорствата между компании, НПО, публични институции или медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществени каузи и се връчва след гласуване сред членовете на Форума. Тази година печели партньорската програма на Фондация „Работилница за граждански инициативи и SAP Labs България „Знания за успех“.

Традиционно, вече пета година, освен отличията за компании, БДФ отдава признание и на личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната. Тази година УС на БДФ реши наградата да бъде за Георги Цветков – до скоро част от екипа на БДФ. Жоро имаше сърце, енергия и скрита обич за хората и организациите, които се нуждаят от подкрепа. Благодарение главно на неговите усилия системата DMS стана силен и разпознаваем механизъм за набиране на средства, който от създаването си досега помогна на близо 600 кампании и набра над 5 млн. лв. Беше обучител на повече от 100 граждански организации и често безвъзмездно им помагаше в различни професионални казуси и изпитания. За екипа той е лицето на хората, които безотказно и анонимно помагат света ни да стане по-добро място.

Във фокусът на тазгодишната церемония, наред с постиженията на компаниите, бяха и фондациите – дарители в България, които връчваха награди на спечелилите компании. Емоционално, аргументирано и през лични , те разказаха за дейността си, за хората, чиито съдби променят, за алтернативите и рисковете в различни свои решения на значими проблеми, които предлагат. И ни подариха част от собствената си вяра, че промяната е възможна и зависи от самите нас.

_91A0376