Фондация „Елизабет Костова“ представят СТОЛИЦА ЛИТЕРАТУРА (2 ЮНИ – 4 ЮНИ)Назад

stolica_literatura_EFKФондация „Елизабет Костова” представя „СтолицаЛитература” 2014 – 4 юни (сряда) 2014, с участието на български и англоезични писатели, модератор: проф. Александър Кьосев.

Събитието ще се проведе в Център за култура и дебат „Червената Къща“, Червена зала, ул. „Л. Каравелов“ 15, София, на български и на английски език – вход свободен.

Програмата включва:

Текст-пърформанс с участието на български и чуждестранни писатели;

Среща между писатели и ученици;

Дискусия за писателите и протестите. Продължение с участието на български и чуждестранни гости. Модератор: проф. Александър Кьосев;

Две лекции по творческо писане:

– „За ползите и опасностите на историческата проза“, лекция на английския писател Матю Нийл, автор на романа „English Passengers“ (2001), който получава британската литературна награда Whitbread Book Award (2000) и влиза в списъка на отличените заглавия за престижната литературна награда The Man Booker Prize (2000).

– „Историята в личния свят на писателя“, лекция на българския писател Владимир Зарев, редактор на списание „Съвременник“, автор на трилогията: „Битието“ (1978), „Изходът“ (1983), „Изборът“ (1985), както и на романите: „Денят на нетърпението“ (1977), „Хрътката“ (1987), „Хрътката срещу хрътката“ (1990), „Лето 1850“ (1988), „Разруха“ (2003), „Поп Богомил и съвършенството на страха“ (2004) и „Светове“ (2008).

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

Проектът се осъществява с подкрепата на: Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ, БНР, Фондация „Култура на виното“, както и със съдействието на: „Летище София“ ЕАД, Фондация „Гъливер клиринг хауз“, Катедра „Англицистика и американистика“ и Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“, Книжен център „Гринуич“, издателство „Сиела“.

Назад