Толкова интерпретации, колкото и зрителиНазад

DA Fest представя съвременни артистични постижения чрез средствата на дигиталното изкуство

Инфрачервена Мона Лиза, невидима с просто око; книга, която „чува“ и „изписва“ думи; робот, който танцува на музика от Прокофиев – това и още много други интересни арт и видео инсталации, филми и пърформанси можете да видите на Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest. Събитието се организира за четвърта поредна година от Националната художествена галерия  с подкрепата на Societe Generale Експресбанк.

На втория ден след откриването, в един относително ранен час,  залите все още са полупразни. „Вчера даже и дворът беше препълнен с предимно млади хора, някои даже бяха дошли с деца“ – разказва уредничката в галерията.

В приятния полумрак и тишина се преплитат паралелни звуци от реч на Обама (представен като марсианец, с препратки към позицията му след
освобождаване от работа на хиляди ракетни специалисти и инженери, ядрото на
американската космическа програма) с металически наставления „как да образоваме управник“  – 16 страници закони с триизмерна анимация, изобразяваща различни политически умения,  и “черешката на тортата“ – музика от хореографска
инсталация с името „Порочен кръг“.

Авторът й Петер Уилиам Холдън е създал структура-робот, която олицетворява личните му страхове, свързани с технологиите. На нас ни се видя не толкова страшна, колкото красива  (макар леко дистантна и студена) в хармоничните движения на ръцете и дланите на роботите, които танцуваха „Танцът на рицарите“ на Прокофиев.

Другият ни фаворит е красива и мащабна инсталация от електрически крушки, която примигва очарователно и с различна интензивност и в тъмнината на стаята създава илюзия за звездно небе. Авторите пък твърдят, че чрез нея проблематизират новите технологии и казват своеобразно, артистично „сбогом“ на традиционната едисонова електрическа крушка.

А най-хубавото е, че всички творби предлагат множество интерпретации,
които зрителите откриват и осмислят за себе си.

Da Fest продължава до 14- ти септември (събота) в Галерия „Академия“ на Шипка №1.

 

 

Назад