БДФ и „Спаси, дари на…“ се силно притеснени за работата на Фонда за лечение на деца

09.10.2013 | Новини, Становища

На 7-ми октомври, без основателни аргументи и без предизвестие, беше уволнен директорът на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) Павел Александров. В момента ЦФЛД реално не функционира, защото няма и действащ Обществен съвет. Мандатът на последния Обществен съвет изтече през септември, а нов състав все още не е утвърден от Министерски съвет. Това блокира работата на фонда напълно и поставя в риск живота и навременното лечение на 70 чакащи болни деца.

По време на управлението на вече бившия директор на ЦФЛД е финансирано лечението на близо 2000 деца. Освен че броя на подпомогнатите за лечение нарасна в пъти за периода 2010 – 2013 год., е важно да се отбележи, че благодарение на споразумения между ръководството на фонда и големите медицински центрове в ЕС, разходите за лечение започнаха да намаляват чувствително от 2011 год. насам. С много от центровете вече е договорен прием на български деца с формуляр за планирано лечение S2, чрез който цените за медицинските процедури се редуцират до 50% спрямо офертите от периода 2005-2009 год. Спестените на данъкоплатеца средства само за 2012 год. са 4 млн. лева.

Наред със същественото подобрение и оптимизиране на работата си, фондът осигури пълна отчетност и прозрачност на дейността си. Сайтът на институцията поддържа ежедневно регистър на заявленията, публикува доклади за дейността си и новини за всяко заседание на Обществения съвет.

Български дарителски форум и „Спаси, дари на…“ категорично възразяваме срещу уволнението на Павел Александров. В това действие на ръководството на Министерство на здравеопазването виждаме открит политически реваншизъм, а не отговор на реален кадрови или административен проблем.

Силно сме обезпокоени от поредния опит да се стопира работата на една работеща структура, вместо да се продължи надграждането и оптимизирането на работата на фонда.

Многократно информираме и настоящия здравен министър за необходимостта скъпоструващите медицински изделия, използвани при операции на деца с ортопедични и неврологични заболявания, да преминат от ЦФЛД към НЗОК. Тази стъпка е спешна и крайно наложителна, за да се облекчи и фокусира работата на фонда върху основната дейност, за която е създаден – адекватно лечение на деца със заболявания, за които няма клинична пътека, медицински опит или налична техника у нас.

Фондът беше показно обезглавевен, а досегашният му директор – грубо оклеветен лично от министъра на здравеопазването. Натрапчиво е усещането ни, че така Министерство на здравеопазването се опитва да оправдае бездействието на свои структури като Комисия за лечение в чужбина.

Затова ще повторим призива си от април тази година. Поводът беше друг, но причината – същата: Ще бъдем пределно ясни: Много добре знаем, че за всеки чиновник добре работеща институция е трън в очите, защото създава опасни за спокойствието и безнаказаността му прецеденти. Ето, започват да се надигат гласове и КЛЧ да започне да работи. Хората даже питат защо там все още има лимит, след като за децата ограничението отпадна, и не е ли това дискриминация на пациентите над 18 години?

Въпрос на време е някой да осъди МЗ и за това, а не само заради многобройните нелепо аргументирани откази за финансиране на лечение. Вместо за пореден път да протягате грабливо ръце към фонда, време е да започнете да работите в полза на пациентите! Да насочите енергията и идеите си в съзидателна, а не в разрушителна посока. Твърде дълго вече обществото го очаква от вас.

В заключение държим да подчертаем, че Министерство на здравеопазването допусна огромна грешка. Най-вероятно тя се дължи на недостатъчно познаване на дейността на Фонда и предоставяне на недостоверна информация на ръководството, но това не го оправдава. Дано тази грешка не се окаже фатална за нито едно болно дете!