Законопроект за отмяна на ДДС върху благотворителните смс-и чака в ПарламентаНазад

Повече от 5 години се води публична дискусия за облагането с ДДС на даренията, направени чрез смс. За този период над 300 кампании за набиране на средства (главно за лечение на деца и възрастни) са използвали смс-а като начин за дарение.

Парадоксът е, че хората от една страна са призовавани да проявят съпричастност и да даряват. От друга страна те обаче са третирани от държавата като лица, на които се предостaвят услуги, за които се облагат с данък добавена стойност.

На 23 март 2012 г., след като премиерът Бойко Борисов призова финансовия министър Симеон Дянков да „реши психологическия проблем с ДДС върху смс-ите” по повод кампанията за с. Бисер, народният представител Огнян Стоичков внесе законопроект, който предлага ясно
решение на този казус.

Само през последните две години Министерски съвет гласува две решения, в които „дарява” стойността на събраното ДДС от смс-и за каузата, за които те са били предназначени. Това е окуражаващо в разбирането, че е нелогично дарителството да се облага с данък, но поставя в неравностойно положение всички останали кампании, каузи, а и самите дарители.

Приемането на тази промяна в закона ще даде знак на всички хора, които даряват чрез смс, че институциите зачитат техния дарителски жест и ще ги мотивира да даряват повече.

 

Назад