Най-голям корпоративен дарител 2012г.Назад

За седма поредна година Български дарителски форум (БДФ) връчи наградите „НАЙ-ГОЛЯМ КОРПОРАТИВЕН ДАРИТЕЛ” 2012 г.

Конкурсът отдава признание на компаниите, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Идеята му е наред с отличията за бизнеса, да създава стандарти за отговорно корпоративно дарителство.

Наградите се връчват според обемите на финансовите инвестиции на бизнеса през изминалата година 2011г., а с помощта на 8 членно жури конкурсът класира компаниите и според качествата на техните програми. Чрез гласуване на членовете на БДФ се оценяват и добрите партньорства в сферата на благотворителността.

Церемонията се състоя на 15 ноември и неин домакин беше Росен Плевнелиев, Президент на Република България.

Тази година в конкурса участваха 57 кандидатури в 7 категории. Ето и победителите:

В „Най-голям обем финансови дарения” първо място спечели мобилният оператор „Глобул” (с 1 058 736 лв.), второто място е за медодобивната компания Аурубис  (дарени 740 230 лв.).

Със статуетка „Най-голям обем на нефинансови дарения” (материали и стоки) си тръгна Астра Зенека – първото място е нейно с 2 315 500 лв. Второто място в категорията печели Лидл България (71 790 лв., дарени в стоки и предмети).

„Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите” има УниКредит
Булбанк – банката е първа в категорията (25 924 лв.), следвана от М-Тел (с 16 717 лв.).

Категорията „Най-щедър дарител” (обемът на даренията, изчислени
като % от печалбата преди облагане) е за мобилния оператор „Глобул (с 1,7%, дарени от печалбата, преди облагане).

Качествените награди в Церемонията бяха спечелени от:

Райфайзенбанк, която си тръгна с отличие за „Най-добра дарителска програма” за дарителската платформа „Избери, за да помогнеш”

AVON България – отличена с приз за „Най-прозрачна дарителска програма” за програмата си „От Любов към живота – AVON срещу рака  на гърдата”.

БДФ връчи и наградата “Най-сполучливо партньорство”. Тази категория има за цел да насърчи партньорствата между компании, НПО, публични институции и медии при осъществяването на благотворителни проекти и дейности в подкрепа на обществото.  Отличието се присъжда чрез гласуване сред членовете на БДФ и беше спечелено от  мобилния оператор VIVACOM за „Операция жълти стотинки” – благотворителна кампания, която осигурява алтернативна грижа за изоставени бебета в партньорство с над 10 други кампании и медии.

Тази година специален приз за принос към популяризиране на филантропията в България връчи и члена на УС на БДФ и управител на Job Tiger Светлозар Петров – призът отиде при информационния портал Vesti.bg.

Наред с отличията за компании, БДФ за трета година чрез още една специална награда отдава признание на личност, допринесла за развитието на благотворителността в страната. Първият носител на отличието беше големият общественик и филантроп Димитър Паница. Миналата година наградата получи д-р Милен Врабевски – учредител на Фондация „Българска Памет”. Тази година носител на наградата е Франк Бауър – Президент на фондация „Америка за България” до септември 2012г.

Отличията на победителите връчиха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, както и министри, които имат специален принос за подобряване на средата за благотворителност в страната ни: Десислава Атанасова, министър на здравеопазването, поради приноса й за премахването на лимита за лечение на деца, наложен на център „Фонд за лечение на деца” от Министерски съвет през миналата година и Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС – за инициативата за създаване на Стратегия за развитие на гражданските организации в България.

Останалите връчващи награди бяха хора извън политиката, получили дарителска подкрепа, благодарение на която са постигнали успех или са имали шанс да променят живота си.

Вижте всички снимки на страницата на БДФ във Фейсбук.

Назад