В международния ден на възрастните хора – размисли за дарителството за тяхНазад

„В условията на демографска криза, обществата в Европа все повече разчитат на  възрастните хора. За да отговорят обаче на тези очаквания, възрастните трябва да са активни и независими” – това каза неотдавна за Бюлетина на Български дарителски форум, доц. Ингрид Шикова – посланик на добра воля на 2012г – Европейската година за активен живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. 

В България обаче възрастта е зависимост. В общия случай означава по-малко възможности, по-малко приятели, по-малко средства, по-малко радост. Изобщо – по-малко от всичко. Това означава и дефицит на дарители за каузи, свързани с възрастни хора.

В последните години дарителството у нас набира скорост. Анализите показват, че все повече  компании, фондации и индивидуални дарители инвестират средства, време и усилия, за да се случват добри и смислени промени в средата около нас. Този извод обаче не може да бъде направен за каузите в подкрепа на възрастни хора. Неотдавна Дарителският форум издаде Дарителски бюлетин във връзка с Европейската година на солидарност между поколенията. Подготовката му отне много време, именно защото екипът ни трудно откри дарители за подобни каузи, които специално и осмислено да са избрали да подкрепят една или друга инициатива и проект, в помощ на възрастните. От своя страна самите възрастни хора, голяма част от които живеят в изолация и страх от бедност, стават все по-примирени и се отказват да търсят възможности, а остаряването става сериозен аргумент за пасивно живеене.

Обществото ни и дарителите могат да променят това. Като начало е нужна малко повече емпатия и чувствителност от страна на цялото ни общество към старостта и проблемите й. Солидарността към възрастните може да не е тежък ангажимент, а да носи удовлетворение и радост. Все повече хора започват да си дават сметка, че не е нужно да даряваш пари, за да решаваш проблем. Често пъти помощта и подкрепата са в дребния на пръв поглед жест – да обърнеш внимание на възрастния, да го изслушаш, да разбереш проблема, да отделиш време и внимание, за да се почувства той добре. Да четете книга или вестник заедно. Да играете шах. Да сготвите нещо вкусно. Да го научиш да работи на компютър. Да слушаш спомените и опита му, с който той се чувства значим. Да потърсиш съвет.

Да му подариш съвместно преживяване – независимо дали то ще бъде симфоничен концерт, екскурзия, или игра на табла. Всичко започва от желанието да се помогне истински, а не формално.

Честит 1-ви октомври – Международен ден на възрастните хора!

Организации, които имат програми подкрепа на възрастни хора:

Фондация „Лале – www.tulipfoundation.net

Каритас България – http://www.caritas-bg.org/

Национален Алианс за работа с доброволци – http://navabg.com/bg/

Клуб „Сребърна есен” към Благотворително дружество „ Хоспис Милосърдие”, гр. София

Назад