Фондация „Култура и развитие” представя изложбата „ABC Белгийско съвременно изкуство“Назад

На 12 април от 18.00 часа в Софийска градска художествена галерия ще бъде открита изложбата „ABC Белгийско съвременно изкуство“ с куратори Доминик Пайни и Паскал Проние.

Експозицията е част от интеркултурния и образователен проект „Дигитален поглед към съвременното изкуство” на фондация „Култура и развитие”.

Едновременно в София ще бъде представена и изложбата „Льо Френоа – Национално студио за съвременни изкуства” в НХА (3 май – 15 май 2011 г.).

„АВС Съвременно белгийско изкуство” няма амбицията изчерпателно да покаже цялото разнообразие в съвременното белгийско изкуство. Акцентът е поставен върху видеото и фотографията – области, в които страната се е откроила през последните двадесет години.

Изложбата представя 23 работи на 20 ключови творци от големите белгийски градове (Антверпен, Брюксел, Гент, Лиеж), оказали влияние върху развитието на съвременното европейско изкуство. Експозицията е илюстрация на кураторската идея, че в Белгия съжителстват на пръв поглед несъвместими художествени тенденции, като минимализъм и концептуализъм, съпътствани от едно постдадаистично игрово изкуство с жизнено чувство за хумор.

Проектът е на френския продуцент Патрик Сандрен, създател на кино форума “Отворен клас” Париж/София и Националното студио за съвременно изкуство „Льо Френоа” – Франция.

Едновременно с експозициите ще се проведат и серия съпътстващи събития. От 10 до 25 април ще се състои фотоизложба с богат информационен и илюстративен материал за отделните издания на кино форума „Отворен клас” и интеркултурния проект „Дигитален поглед към съвременното изкуство” в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”.

За първи път в България на 3 май, вторник, 2011 г. в НХА ще се проведе интерактивен форум „Отворен клас” на тема „Професията на куратора” с водещ Доминик Паини.

ПАРТНЬОРИ на събитието са Френския културен институт и Societe Generale Експресбанк,както и Софийска градска художествена галерия, Столична община, Националната художествена академия и Технополис.

Назад