Почистване на Перловската река в Южния парк спести над 9000 кг. въглероден диоксид на столицатаНазад

Над 500 доброволци се включиха в инициативата “Моят зелен град”, която се състоя на 16 октомври. Тя беше организирана за трета поредна година от Българското дружество за защита на птиците и Coca-Cola и с подкрепата на Столична община.

Присъстващите почистиха бреговете на Перловската река и езерото до Голямата сцена в Южния парк и по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид на столичани. Това е количество CO2, което няма да се отдели в атмосферата, а ще се задържи в почистената река, както и от рециклирането на събраните разделно отпадъци.

Фокусът на инициативата е опазване на водното богатство и биоразнообразието и намаляване на емисиите въглероден диоксид. В почистването се включиха стотици служители на Coca-Cola, членове на Българското дружество за защита на птиците, повече от 150 деца от Националния Ученически Екопарламент, журналисти и посетители на Южния парк в съботния ден. Заедно те събраха разделно над 600 броя чували с отпадъци, които бяха предадени за рециклиране. Сред най-нестандартните отпадъци, намерени по време на почистването, бяха килим, метален стълб от парковото осветление, броня от автомобил и гуми от камион.

Назад